Президентът: Кабинетът тиражира серийни скандали, за да прикрие корупцията

Устойчива алтернатива на това управлението обаче все още няма според Румен Радев

Румен Радев, сн. БГНЕС

Правителството тиражира серийни скандали и интриги, за да очерни своите опоненти и да прикрие най-важните проблеми на обществото – корупцията и беззаконието, коментира президентът Румен Радев в понеделник.

В същото време той припомни тезата си, че предсрочни избори няма да доведат до нов изборен резултат и призова управляващите да се заемат с реалните проблеми.

"Самите социолози не предвиждат нова констатация и нови промени в създаването на устойчива алтернатива. Всички я очакваме. Моят призив е към политическите партии - всички да се обърнат към проблемите на българите. Призовах и правителството - към своите отговорности", каза Радев пред журналисти в Шумен.

Той коментира, че смяната на министри е изцяло в прерогативите на управляващите, но тя не трябва да се бави.

"Лично на премиера, негово е решението и негова е отговорността. За мен е важен крайният резултат, стига той да не се бави много и да не се занимават само с проблемите на властта. Българското общество има пред себе си изключително тежки проблеми за решаване", каза държавният глава.

Той коментира лаконично и критиките на предшественика му Росен Плевнелиев, който по-рано в понеделник каза, че "Радев е първият български президент популист".

Радев отговори, че "всички трябва да пазим авторитета на бившия президент, дори когато самият той не знае как да си го опази".

Държавният глава системно критикува управляващите по широк кръг теми – от съмненията за корупцията до провала на модернизацията на армията, но миналата седмица в обръщение към нацията се обяви против предсрочни избори, защото, по думите му, те не отваряли перспектива.

В понеделник Радев посети Шумен за откриването на академичната година в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". 
 
"Като президент бих желал да видя най-сетне успешно извървяна дълбока трансформация на нашето образование, която да го превърне от система за преподаване, наизустяване и възпроизвеждане на готови знания в система, която да произвежда личности, натрупали активни знания, умения и компетенции да се справят с предизвикателствата на съвременния свят", каза в словото си пред студентите президентът. 
Споделяне

Още по темата

Още от България