“Интернешънъл хералд трибюн”: Не може да загубите от вложения в имоти в България

“Интернешънъл хералд трибюн”: Не може да загубите от вложения в имоти в България

Всеки, който си е купил имот в България, ще Ви каже, че цените са толкова ниски, че няма начин да загубите. Това пише Матю Брунвасер в статия, публикувана в сряда във в. “Интернешънъл хeралд трибюн”, цитиран от БТА.

Цените ще продължават да растат. Единственият въпрос е с колко. И докога, продължава авторът.

От 12 години цените на недвижимите имоти в балканската страна непрестанно се покачват. По данни на Националния статистически институт (НСИ) средната пазарна цена на 1 кв. м жилищна площ в българските градове през януари е била с 36,6% по-висока спрямо същия месец на миналата година.

Жилищата в София обаче все още се продават на цени от около 600 евро/кв. м, което е доста по-малко от 750 евро/кв. м в Братислава, 850 евро/кв. м в Букурещ и 1500 евро/кв. м в Прага, според Националното сдружение "Недвижими имоти".

Тези цифри поставят България в центъра на вниманието на инвеститорите в недвижими имоти и привличат много западноевропейци, примамени най-вече от атрактивните ваканционни жилища и в по-малка степен от възможността за печалба. Дори агенции за недвижими имоти от малки европейски държави като Ирландия и Малта вече имат офиси в България, продължава статията.

Около 23% от общо 220 000 сделки с недвижими имоти в България през 2005 г., са с чуждестранно участие. Общата стойност на транзакциите е над 4 млрд. евро, сочат данни на Националното сдружение "Недвижими имоти".

Като цяло, недвижимите имоти са един от най-бързо развиващите се сектори в българската икономика, която през миналата година отбеляза растеж от 5,2 процента. Според наблюдателите чуждестранното участие в местния бизнес със сигурност не е навредило на този растеж, но заслугата за промяната до голяма степен е на самата държава.

Не мисля, че е възможно подобен растеж да се поддържа от чуждестранните инвеститори, споделя лондонският икономист Милан Катри пред “Интернешънъл хералд трибюн”.

До голяма степен интересът към България е свързан с очакваното приемане на страната в ЕС. България и северната ѝ съседка - Румъния - двете най-бедни държави от бившия съветски блок в Европа - по план трябва да се присъединят към ЕС на 1 януари 2007 година.

Разходите за строителство, пазарните цени на имотите и доходите се очаква да скочат след приемането на тези страни в блока, което поражда, както у местните жители, така и у чужденците, усещането за "сега или никога".

Въпреки че България е стабилна политически и икономически и правата на собствениците на недвижими имоти са защитени, регулацията на публичното пространство извън домовете е хаотично, отбелязва авторът на статията. Понятието "селищно устройство" е до голяма степен ново.

Човек не знае какво ще се появи до дома му догодина, споделя Изолд Пренжие - вътрешен дизайнер от Белгия, която от 1998 г. живее в България със съпруга си и двете си деца. Според нея именно това е "страшната" част.

Освен това, пазарът на наемите тепърва започва да се развива. По собственици на имоти на глава от населението България е на едно от първите места в света - над 90% от българите имат собствен имот, така че малко са хората, които живеят под наем. Чужденците, които възнамеряват да инвестират или пък планират да си помогнат финансово при изплащането на ваканционното си жилище, като го отдават под наем, когато не го използват, трябва първо да се замислят как ще намерят наематели.

Пазарът на недвижими имоти е свързан с туризма - един от най-силно развитите сектори на българската икономика през комунистическата епоха, когато привличането на туристи от Запад се възприемаше като ефективен начин за натрупване на твърда валута в страната. Голяма част от растежа по Черноморското крайбрежие, например, се корени именно в тези времена, се казва още в материала на “Интернешънъл хералд трибюн”.

Споделяне

Още от Имоти

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?