Инвеститорите в имоти атакуват потенциалните СПА-курорти

Инвеститорите в имоти атакуват потенциалните СПА-курорти

Инвеститорите във ваканционни селища отправиха поглед към районите с минерални извори около големите курортни комплекси, съобщи във вторник Катя Ценова, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти “Адрес”. Все повече от апартаментните сгради, които се строят в Банско, са обзаведени със СПА-центрове и вече рекламират не само ски туризма, но и минералните извори в района.

По данни на “Адрес” в зависимост от местоположението, екстрите, с които се предлагат и квадратурата, новото строителство апартаменти в Банско се оферират на цени от 800 до 2000 евро/кв.м.  Справка в специализирания сайт за недвижими имоти Имоти.нет показа, че в Банско се предлагат за продажба 257 двустайни нови апартамента със средна цена от 1194 евро/кв.м. От предложените оферти (общо 211) в специализирания сайт става ясно, че средната цена на едностайните апартаменти в Банско е малко над 1200 евро за квадрат.

Затворени вилни селища се строят и в Разлог, уточниха от “Адрес”. Обикновено формата, в който се реализират тези проекти, са с обособена хотелска част със СПА-център и басейн и самостоятелни къщички, които се продават. По данни на агенцията за недвижими имоти, в района на голф игрището, което се строи между Банско и Разлог и част от него, ще заработи още през тази година, цените на апартаментите варират между 1300 – 2000 евро за квадратен метър. По данни на Имоти.нет, в района на Разлог се оферират общо 3 двустайни апартамента със средна цена от 766.67 евро/кв.м. и само едно едностайно жилище с цена от 950 евро за квадрат.

Атрактивно за предприемачите е и село Баня, което се намира между Банско и Разлог, и има 70 минерални извора. По данни на “Адрес” там в момента се строят 8 затворени комплекса с обща площ от над 50 хил.кв.м и три вилни селища. В района на село Баня се оферират общо 11 двустайни апартамента на средна цена от 1048 евро/кв.м. и 6 едностайни жилища за малко над 1067 евро за квадрат.

Според Катя Ценова, големият инвеститорски интерес е покачил цените на земеделските земи в района на Баня и офертите за земеделски земи в момента се движат в рамките на 40 – 100 евро/кв.м. Заради инвеститорския интерес е скочила и цената на земята в Добринище, уточниха от “Адрес”.  Цените, на които се предлагат за продажба терените там, в момента се движи от 40 до 60 евро/кв.м. по данните на агенцията за недвижимите имоти. Засилен инвеститорски интерес се отчита и в района на Сандански, коментират брокерите. Цените на новите ваканционни имоти там са между 800 – 1200 евро/кв.м.

Няколко центъра около Велико Търново също са обект на ново строителство на СПА-комплекси, въпреки че не са в обсега на големите курорти. Селата Вонеща вода, Чифлик, Шипково и Обединение са познати на българите със старите си балнеосанаториуми. В тези селища все още не е започнало строителството на новите ваканционни обекти, а се предлагат за продажба основно къщи и част от старите сгради на санаториумите. В с.Обединение старите къщи се предлагат на цени от 10-20 хил.евро. В с. Вонеща вода има търсене, но къщи не се предлагат за продажба. Поскъпване от 15% на земите в с.Чифлик отчитат от агенцията за недвижими имоти “Адрес” през последните месеци.

Парцелите, които са земеделска земя, но имат възможност за промяна на статута се оферират на цени от 15-20 евро за квадрат. Терените в съседното с.Шипково са по-евтини и се движат в диапазона от 8-10 евро за квадрат за урегулираните парцели и средно по 10 лв./кв.м. за земеделската земя. От “Адрес” отчитат и  сериозно търсене на къщи в селото. Цените, на които се предлагат в момента са между 20 и 22 хил. евро.

Споделяне

Още от Имоти

Къде му е мястото на Бойко Борисов?