Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Инж. Димитър Белелиев, ЦЕРБ: Инвестирахме близо 5 млн.лв. в модерна високоволтова лаборатория

0 коментара
Инж. Димитър Белелиев

Инж. Димитър Белелиев има 15-годишен опит като ръководител в областта на енергетиката. От 2002 г. досега е Председател на Съвета на директорите на най-старото и най-голямо българско предприятие за поддръжка на големи генериращи мощности в енергетиката - ЦЕНТРАЛНА  ЕНЕРГОРЕМОНТНА БАЗА ЕАД (ЦЕРБ). До 2011 г. е Изпълнителен директор на "Техенерго” АД, а преди това (от 2003 до 2010 г.) е и председател на Съвета на директорите на "Енергоремонт Варна” и "Енергоремонт Русе”, както и член на Надзорния съвет на "Енергоремонт холдинг” АД.

Инж. Белелиев е Председател на Управителния съвет на Българо-Йеменската търговско-промишлена палата (БЙТПП), на Сдружение за българо-украинска дружба и сътрудничество (СБУДС), както и председател на Контролния съвет на най-голямата работодателска организация в България – Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Завършва Техническия университет в София със специалност Транспортна техника и технологии.

Г-н Белелиев, по какви проекти работи ЦЕРБ в момента?

Проектите на ЦЕРБ са в различни направления, като например производство и поддръжка на трансформатори, ремонт на въртящи се електрически машини, произвеждане на активни съпротивления, регенерация на трансформаторно масло.

В момента приключваме частичен авариен ремонт на хидрогенератор във ВЕЦ Кремаста, Гърция. Рехабилитираме и ревизираме хидрогенератори за водноелектрически централи и в България. Имаме рамков договор с "Топлофикация София“ за ремонт на статори на електрически двигатели ниско и високо напрежение.

Успешно реновирахме електрически тягов двигател на локомотив на частен български превозвач. Извършваме ремонт и на 10 тягови трансформатора на БДЖ. Такава дейност в България може да се изпълни само от нашето предприятие. Също така работим по проект за модернизация на силови трансформатори. Химическата ни лаборатория партнира на две от големите разпределителни дружества в България, както и на индустриални предприятия, които са собственост на международни корпорации. Предстои ни изпълнението на поръчка за голяма циментова фабрика в Албания.

Кои са най-силните ви пазари?

Продължаваме да работим предимно в чужбина. Над 70% от дейността ни е извън България. В Гърция имаме по няколко големи проекти всяка година. Също така Албания, Косово, Македония, Румъния традиционно са силни пазари за нас.

Очакваме през 2017 г. да спечелим поръчки в Сърбия. Последните години там не се обявяваха никакви търгове за ремонт, заради вътрешното преструктуриране на дейността на техните национални енергийни компании. Този процес приключи и очакваме да бъдат обявени много поръчки, които имаме готовност да спечелим. Очакваме тази година да се върнем и на грузинския пазар, след двугодишно затишие. Отварят се много възможности за договори и в Ливан. Отскоро работим и в Пакистан, където си партнираме с голяма местна компания.

Инвестирате ли в иновации?

Нашият пазар е много динамичен и конкуренцията е голяма, затова могат да оцелеят само фирми, които са иновативни. ЦЕРБ непрекъснато инвестира в иновациионни продукти. Най-добрата илюстрация за това е новата ни високоволтова лаборатория, в която вложихме близо 5 милиона лева. В момента разполагаме с уникално за България оборудване за изпитване на трансформатори и въртящи се електрически машини. Предстои да инвестираме и в друг иновативен продукт, свързан с дистанционна диагностика на електрическите машини.

Какви са най-новите тенденции на пазара на енергийни ремонти?

Основна тенденция в сектора на енергийните ремонти в световен план е фокусът върху превенцията. Всички усилия на дружествата от нашия бранш са насочени към това да се предскажат и предотвратят евентуални непланирани спирания на съоръженията за ремонт, тъй като те винаги са съпроводени с огромни загуби. Практиката е доказала, че всяка инвестиция в превенция и предотвратяване на аварии се изплаща петкратно във времето. Освен това, за да се спестят разходи и време, все повече ремонти се правят на място в самото предприятие, където е машината.

Друга основна тенденция е аутсорсването на всички дейности, свързани с поддръжката и ремонта на съоръженията, на експлоатационни дружества. В чужбина почти няма голяма компания, експлоатираща производствени мощности или дистрибутираща енергия, която да ползва собствени екипи за поддръжка. Изцяло това е възложено на външни фирми с определени договори.

Как бихте коментирали авариите в "Топлофикация София“ в началото на годината?

За да се изяснят причините за авариите, първо трябва да се отговори на един прост въпрос, и той е – кой отговаря за поддържането и изграждането на авариралите участъци от мрежата през последните две години. Необходимо е да се направи анализ за това кой е изграждал и ремонтирал тези трасета, защото рехабилитация е правена и миналата и по-миналата година.

Как бихте коментирали доклада на Световната банка за енергийния сектор у нас, който излезе през февруари тази година?

Смятам, че докладът дава добри насоки, но е малко закъснял. Не мисля, че в него се предлага нещо ново, което да ни извади от ситуацията, в която се намираме в момента, а именно липса на средства за енергийния сектор. Моето мнение е, че за да има ефект от доклада, е необходима ясна политика от българското министерство на енергетиката, което да изпълнява предложената програма и да върви напред.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.