Иракската армия щурмува бастиона на "Ислямска държава" Фалуджа

Подкрепяни от САЩ сирийски бунтовници в офанзива около "столицата" на джихадистите Ракка

Бойци от силите Пешмерга в неделя в района на Мосул, Северен Ирак.

Иракски елитни части са навлезли тази сутрин в град Фалуджа, за да прогонят групировката "Ислямска държава" от този джихадистки бастион, намиращ се само на 50 км западно от Багдад, съобщиха командващи на операцията, цитирани от Франс прес.

"Рано сутринта дадохме началото на офанзива срещу Фалуджа", е съобщил за агенцията Сабах ан Номан, говорител на елитните иракски сили за борба с тероризма.

Иракските войски са навлезли в града от три посоки, уточнил говорителят и добавил, че бойците на ДАЕШ оказват съпротива.

Въоръжените сили на Ирак с подкрепяни от Иран шиитски милиции започнаха операцията за завземане на Фалуджа на 23 май, като първоначално наложиха блокада. Днес е започнала втората фаза на операцията с щурм в града.

Само няколкостотин семейства успяха да избягат от района на Фалуджа преди началото на операцията, съобщава Ройтерс. Предполага се, че вътре се намират около 50 хиляди цивилни, което предизвиква опасения, че джихадистите може да ги използват като живи щитове.

През януари 2014 г. Фалуджа стана първият иракски град, паднал под контрола на ИД. Шест месеца по-късно джихадистите обявиха халифат върху завзетите територии в Ирак и Сирия.


Операцията в района на Ракка в Сирия

Същевременно подкрепян от САЩ съюз на бунтовнически групировки разширява офанзивата си срещу "Ислямска държава" близо до нейната "столица" Ракка, съобщиха кюрдски представители, цитирани от Ройтерс.

Силите на демократична Сирия (СДС), в които влизат кюрдските милиции "Сили за защита на народа", атакуват район, където ИД контролира изоставена военновъздушна база. Самата Ракка не е мишена на офанзивата, започнала миналата седмица.

Разширявайки операциите, СДС водят боеве с джихадистите в района на Табка, на 60 км западно от град Ракка. ИД завзе базата на сирийските ВВС в Табка през 2014 г. в разгара на бързата си експанзия в Ирак и Сирия, избивайки десетки сирийски войници там.

СДС напредват към Табка откъм Айн Иса - контролиран от тях град на 70 км на североизток. Районът на Табка е важен, защото свързва град Ракка с районите, контролирани от ИД близо до Алепо.

Сирийските правителствени сили с подкрепата на руски въздушни удари миналата година напреднаха към Табка, след като завладяха въздушната база Куейрас, но спряха на около 60 км северозападно от града.

Сирийският център за наблюдение на човешките права каза, че Табка ще е трудна военна мишена, защото ИД има там огромни запаси от оръжие. Напредващите сили на СДС ще трябва да преминат също така реката Ефрат, за да стигнат до Табка, което допълнително усложнява операцията им.

Фронтът срещу Мосул

Третият фронт срещу ИД е в околностите на Мосул в Ирак. Там с ИД се сражават главно кюрди и местни милиции, но това са позиционни боеве и в момента не се очаква щурм на града. Мосул, чието предвоенно население бе около 2 милиона души, е най-големият град под контрола на ИД - както в Ирак, така и в Сирия. Иракският премиер Хайдер ал Абади изрази в края на миналата година надежда, че "крайната победа" във войната с Ислямска държава ще дойде до края на 2016-та година с превземането на Мосул.

Въоръжените сили на иракските кюрди , известни с името Пешмерга, предприеха в ранните часове на неделя атака, за да прогонят бойците на ИД от селища, разположени на около 20 километра източно от Мосул, край пътя към регионалната столица на кюрдите Ербил, предава Ройтерс. В операцията участват около 5 500 кюрдски бойци, подкрепени от въздуха.

"Това е една от многото операции, чиято цел е да засилят натиска върху ИД във и около Мосул в подготовка за евентуална атака срещу града', заяви кюрдският регионален съвет за сигурност.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят