Иран освободи британските моряци

Иран освободи британските моряци
Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад обяви, че освобождава 15-те задържани британски моряци и морски пехотинци “като подарък към британския народ”, предадоха световните агенции в сряда.

Така държавният глава сложи край на 13-дневната криза, която разтресе не само Великобритания, но и световните финансови пазари, отбелязва Ройтерс. Новината за освобождаването на британските военни веднага понижи цените на петрола, които бяха скочили след ареста им на 23 март.

Ахмадинеджад изрази позицията на Техеран, че британските моряци са навлезли в ирански води, но те ще бъдат пуснати на свобода като подарък към Лондон.

"По повод рождението на великия пророк Мохамед и по случай възкресението на Христос обявявам, че правителството на Ислямската република и иранският народ, които имат пълното право да дадат тези военнослужещи на съд, им прощават”, заяви иранският държавен глава по време на 90-минутна пресконференция.

Той призова британския премиер Тони Блеър да не наказва моряците за “признанията” им, че в момента на задържането им от иранската брегова охрана са били навлезли в ирански териториални води.

Иран разпространи видеозаписи с подобни “признания” на част от задържаните британци, с което разгневи Лондон, който обяви, че “признанията” са правени под натиск и не могат да заблудят никого.

Непосредствено преди да обяви освобождаването на моряците, Ахмадинеджад похвали служителите от Иранската революционна гвардия, които задържаха британците. Той връчи медал за храброст на техния командир, който се качи на подиума с двама от служителите си.

“Даунинг стрийт” приветства новината за освобождаването, а иранските и британските медии разпространиха кадри как Ахманидинеджад разговаря с моряците на стълбите пред президентския дворец, минути преди те да бъдат освободени.

На кадрите се вижда как Ахмадинеджад се ръкува с военнослужещите, разговаря с тях и се смее. Той дори се шегува с един от британците: “Как сте? Значи сте дошли на задължителна ваканция?”

Британските военнослужещи бяха облечени в костюми, а не в униформи. Всеки от тях поговори няколко минути с президента чрез преводач. "Вашите хора бяха наистина любезни с нас и ние оценяваме това", се чува да казва един от моряците на Ахмадинеджад. Друг моряк бе чут да казва: “Много сме благодарни, че ни простихте”, а иранският президент му отговаря: “Няма защо.”    

Все още не е ясно кога точно британците ще напуснат Иран. По информация на ББС до няколко часа те да отпътуват за Великобритания. Според иранските медии това ще стане в четвъртък. Ирански дипломат в Лондон пък посочи, че моряците ще бъдат предадени на британското посолство в Техеран, което ще реши как военнослужещите ще се завърнат в родината си.

Британският премиер Тони Блеър потвърди, че екипажът е освободен.

"Радвам се, че нашите 15 военнослужещи бяха освободени и съзнавам, че това е облекчение не само за тях, но и за техните семейства", заяви Блеър.

Той допълни, че през цялото време, докато траеше кризата, Великобритания е заемала "твърд, но сдържан подход, без да преговаря, но и без да влиза в конфронтация".

"На иранския народ просто бих казал следното. Не изпитваме към вас неприязън", заяви Блеър. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят