Иран спря продажбите на петрол за британски и френски компании

Иран спря продажбите на петрол за британски и френски компании, съобщи Министерството на петрола на Иран в неделя. 

"Експортът на суров петрол за британски и френски фирми бе спрян... ние ще продаваме нашия петрол на нови клиенти", заяви Алиреза Никзад, говорител на министерството, цитиран от Ройтерс.

Мярката е в отговор на ембаргото на Европейския съюз към режима в Техеран, който бе въведен в края на януари и трябва да влезе в сила от 1 юли. Европейските лидери решиха да спрат покупките на нефт от Иран, заради ядрената му програма, за която се смята, че е насочена към производството на ядрени оръжия – нещо, което Техеран отрича.

Иран на свой ред заплаши да спре износа за ЕС във всеки момент, уверявайки, че ще си намери нови клиенти в Азия.

На 15 февруари се появиха информации, че Иран е преустановил продажбите на петрол за 6 европейски страни- Франция, Холандия, Италия, Португалия, Испания и Гърция. Същия ден обаче това бе опровергано от иранското министерство.

В момента около една пета от целия износ на ирански петрол отива за ЕС. Основните получатели са Гърция, Испания, Италия и Португалия.

Саудитска Арабия вече изрази готовност да обезпечи доставките на петрол за Европа при евентуално спиране на износа от Иран.

Шестмесечният преходен период за налагане на европейското ембарго имаше за цел да имат достатъчно време да намерят алтернативни доставчици.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?