Иск срещу Фейсбук подадоха 25 хил. австрийци

Макс Шремс

В Австрия 25 хиляди потребители са подали колективен иск срещу Фейсбук за предполагаеми нарушения от страна на социалната мрежа на европейското законодателство в областта на защитата на личните данни. Разглеждането на делото ще се поеме от съда на Виена, предаде ББС в четврътък.

Инициатор на иска е юристът Макс Шремс, който е специализирал във въпросите за защитата на личните данни. Жалбата е срещу главния офис на Фейсбук в Дъблин, който отговаря за регистрираните извън САЩ и Канада акаунти на ползватели на мрежата.

Според ишците Фейсбук нарушава закона като следи харесванията на потребителите си. Всеки от тях претендира за щети от 540 долара и ако подобна компенсация бъде удовлетворена от съда, това ще струва на компанията около 13.5 млн. долара.

Засега от социалната мрежа не са коментирали иска, но по думите на Шремс ответникът не смята, че подобно дело попада под юрисдикцията на австрийското законодателство.

Шремс твърди, че целта му е да прекрати и "масовото следене", извършвано от социалната мрежа в света като част от сътрудничеството ѝ с американската Агенция за национална сигурност.

През март тази година бяха публикувани резултати от изследване на Белгийската агенция по защита на данните, според която Фейсбук проследява страниците, посещавани от европейските потребители, което ставало чрез бутона "Харесвам".

Споделяне

Още от Общество

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?