Испания назначи временно правителство в Каталуния

Пучдемон не признава отстраняването си и призова за мирна съпротива срещу Мадрид

Испания назначи временно правителство в Каталуния

Испания е разделена след обявената едностранно от Каталуния независимост в петък. Жителите на Барселона празнуваха цяла нощ. Други се обявиха за запазване целостта на страната.

Напрежението остава и не е ясно кой управлява в момента областта.

В събота испанският премиер Мариано Рахой назначи временно правителство в Каталуния до провеждането на предсрочните избори в областта на 21 декември. Досегашният премиер на автономната област Карлес Пучдемон обаче не признава решенията на Мадрид и призова борбата да продължи с мирни средства.

В някои провинции на областта знамената на Испания са свалени, но пред сградата на управата и на другите държавни институции в Барселона испанските знамена остават.

Обявяването на независимост на Каталуния отприщи и други подобни протести. Мароканци поискаха независимост на република Риф например.

Новото правителство на Каталуня

Испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария, която Христо Стоичков обвини във франкизъм, стана временен премиер на автономната област Каталуня. Решението е на испанския премиер Мариано Рахой, който разпусна регионалния парламент в Барселона и уволни цялото местно правителство начело с Карлес Пучдемон.

Така беше задействан член 155 от Конституцията в отговор на обявяването на независимост от страна на Каталуния. Според закона за временен премиер на областта трябва да бъде назначен министър-председателя на Испания, но той има право да делегира правомощията си на своя първи вицепремиер. Сорая де Сантамария, която е и министър на териториалните администрации, ще управлява Каталуния до 21 декември, за когато са насрочени предсрочни избори.

Ръководителят на техническия секретариат на испанското външно министерство Хуан Антонио Пучсервер поема управлението на департамента за вътрешни работи на Каталуния. Длъжността преди това се изпълняваше от Жоаким Форн.

За нов ръководител на каталунската полиция "Мосос д'Ескуадра" бе назначен Ферен Лопес, който замени на поста Жозеп Траперо, който е разследван от Върховния съд на Испания за подстрекателство към размирици заради събитията по време на референдума от 20 септември.

Прокуратурата обвинява Траперо, че той не се е притекъл на помощ на служителите на националната Гражданска гвардия, които били обградени в сграда на каталунското правителство от протестиращи привърженици на независимостта.

Каталунската полиция е наредила на служителите си да останат неутрални в кризата около опитите за отцепване на провинцията от Испания, което е стъпка към предотвратяване на евентуален конфликт, отбелязва Ройтерс.

Пучдемон призова към мирна съпротива срещу решението на Мадрид

Междвременно каталунският лидер Карлес Пучдемон призова към "мирна и демократична съпротива" срещу заповедите, с които испанското правителство уволнява каталунската администрация и разпусна регионалния парламент, предадоха световните агенции.

Решението на Мадрид да поеме пряко управлението на Каталуния противоречи на волята на каталунския народ, заяви Пучдемон в ефира на регионалния телевизионен канал "ТВ-3".

Той призова каталунците да покажат търпение, постоянство и вяра в бъдещето, информира ДПА.

Каталуния ще продължи да се движи по пътя към изграждане на самостоятелна държава, обеща Пучдемон.

"Сигурни сме, че най-дорият начин да защитим постигнатото до днес е демократичната опозиция срещу прилагането на член 155 от Конституцията.Трябва да се защитим от репресиите и заплахите без никога и по никакъв начин да не изоставяме гражданското и миролюбиво поведение”, заяви Пучдемон.

За понеделник синдикатите обявиха обща стачка в знак на протест срещу мерките на Мадрид.

Протести в подкрепа на единственото на Испания

Успоредно с ликуващите жители на Барселона, около 4000 души протестираха срещу решението за обявяване на независимост на Каталуня и в защита на единството на Испания.

В протеста са участвали и радикални елементи или ултраси, както ги нарече местната преса, предаде бТВ.

Ултрасите не са били заедно с прануващите, но са атакували редакцията на радио "Каталуния" с аргумента, че е оръжие за пропаганда на сепаратистите. В редакцията по това време е бил вицепрезидентът на радиото.

"Имахме специално предаване от заседанието на парламента и получихме от полицията информация, че към нас идва манифестация на привържениците за едниството на Испания и че се очакват и ултраси. Опитаха се да влязат с удари и ни атакуваха с камъни и ритници", разказа Джорди Борда.

При атаката трима души са били ранени, предадоха световните агенции.

Обиколките на подръжниците на единна Испания са продължили през цялата нощ. Те са скандирали "да живее Испания", "улиците винаги ще бъдат наши" и "Каталуния е Испания".

Как ще се развият събитията и дали Европа ще се събуди с нова държава предстои да видим.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?