Испанските депутати отново не подкрепиха социалиста Педро Санчес за премиер

Лидерите на Подемос и социалистите Пабло Иглесиас и Педро Санчес

Испанските депутати не подкрепиха кандидатурата на социалиста Педро Санчес за премиер на страната.

Това беше второто гласуване в парламента в рамките на седмицата. Във вторник Санчес не получи абсолютно мнозинство и така се стигна до гласуването днес, за което му беше нужно обикновено мнозинство.

До последния момент Санчес водеше преговори с радикалната левица Подемос, за да си осигури нейната подкрепа, но в крайна сметка това не се случи.

При гласуването днес Санчес получи 124 гласа "за" от всички депутати от Социалистическата партия плюс един депутат от по-малка партия. "Против" гласуваха 155 депутати. "Въздържали се" гласуваха 67 депутати. Санчес трябваше да получи подкрепата на 176 депутати от общо 350.

Малко преди вота Санчес призна, че няма да успее да го спечели и каза, че преговорите с Подемос за съставяне на коалиция са се провалили. "Споразумението не е възможно", заяви Санчес и упрекна Подемос за провала. Той заяви, че исканията на Подемос за власт в правителството са били прекалено високи.

Източници от Подемос казаха, че нейните депутати ще се въздържат при гласуването, допълва Ройтерс. Лидерът на Подемос Пабло Иглесиас пък призова Санчес да продължи да преговаря с неговата партия, а не да води страната към нови избори.

Сега депутати имат срок до 23 септември, за да постигнат пробив в политическата задънена улица или Испания я очакват национални избори за четвърти път за пет години. През този период Санчес може да направи нов опит да си осигури парламентарна подкрепа.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа