Санчес отново отхвърли предложение на "Подемос" за коалиционно управление

Педро Санчес

И. д. испанският премиер социалист Педро Санчес отхвърли най-новото предложение на крайнолявата партия "Подемос", този път за едногодишен пробен период на коалиционно управление. Премиерът обаче остава отворен за преговори, за да бъдат избегнати нови избори. Това заяви източник от Испанската социалистическа работническа партия, цитиран от Ройтерс.

Снощи Санчес и лидерът на "Подемос" Пабло Иглесиас са имали кратък телефонен разговор като усилие да бъдат възобновени блокиралите преговори.

Това е бил и първият разговор между тях, откакто през юли преговорите им за подялба на властта се провалиха на фона на взаимни обвинения.

Испанската социалистическа работническа партия на Санчес се опитва да се споразумее с "Подемос", откакто спечели парламентарните избори през април без мнозинство в парламента.

Ако те не се споразумеят за правителство до 23 септември, на 10 ноември ще има нови избори, четвъртите в Испания за четири години.

По време на вчерашния им разговор Иглесиас предложил на Санчес коалиция, стъпваща върху финалното предложение на ИСРП към "Подемос" по време на юлските преговори, преди те да се разпаднат, каза източник от "Подемос". Ако, след като бъде приет бюджет, социалистите са недоволни от споразумението, то "Подемос" ще се оттегли и ще подкрепя правителство на малцинството на Санчес, добави източникът.

Като признак за продължаващата отдалеченост между двете политически сили Санчес според източника от социалистите отхвърлил предложението с думите, че липсата на взаимно доверие между двете партии изключва възможността за каквото и да било споразумение за поделяне на властта.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа