Италиано-американска фирма ще търси нефт и газ в Северозападна България

Италиано-американска фирма ще търси нефт и газ в Северозападна България

Регистрирано в Денвър, САЩ, обединение между италианска и американска фирми ще получи правото да проучва за нефт и газ терен в Северозападна България в продължение на пет години. Правителството реши на редовното си заседание в сряда да даде разрешителното за търсене на фирмата "СПМ България" ООД, която ще плати 210 хил. евро бонус на държавата за предоставеното право и ще вложи в изследванията 7.4 млн. евро без ДДС.

"СПМ България" е създадено през 2018 г. и е регистрирано в Денвър, Колорадо, обясниха от Министерството на енергетиката по повод излизащата в Търговския регистър фирма със същото име, която е била ликвидирана. Става въпрос за съвпадение, допълниха от ведомството.

Регистрираното в САЩ обединение и между "Сочиета Петролифера Медитеранеа СРЛ" - еднолично дружество с ограничена отговорност от Милано, Италия, и "Оро Негро Експлорейшън ЛЛС" от Остин, Тексас, САЩ. И двете фирми са сравнително нови  и имат амбиции за развитие в областта на добива на петрол и газ.
 
Процедурата за предоставянето на потенциалното находище "Блок 1-25 Враца- запад“ за проучване бе обявена през ноември 2016 г. след заявен инвеститорски интерес. Чий е бил той така и не стана ясно, но регистрацията на победителя в процедурата е две години по-късно.

Блокът е разположен върху 4886 кв. км площ в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч и София.
 
Предложената от "СПМ България“ ООД работна  програма в блока включва 2D и 3D сеизмични проучвания, както и мерки за опазване на околната среда, човешкото здраве и културните ценности. Разрешението за търсене и проучване се предоставя за срок от 5 години. Предстои сключване на договора и плащане на бонуса за правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?