Италиански съд потвърди конфискуването на 49 млн. евро от "Лига" заради корупция

Ренцо и Умберто Боси

Италианският Касационен съд потвърди конфискацията на 49 милиона евро от бюджета на управляващата крайнодясна партия "Лига" заради финансова измама на нейни бивши представители. Това ще принуди партията на вицепремиера и вътрешен министър Матео Салвини да възстанови тези средства на държавата, предаде Франс прес.

След петчасови разисквания съдът потвърди конфискацията на сумата, която бе постановена на 26 ноември от Апелативния съд в Генуа, но отмени обвиненията срещу двама бивши партийни ръководители поради давност, тъй като нарушенията им са извършени преди десетина години.


В периода 2008-2010 г. основателят на партията, която по онова време се казваше "Северна Лига", Умберто Боси беше обвинен в използване за лични цели 49 милиона евро, които са били възстановени от държавата предизборни разходи на партията. Бившият му шофьор и ковчежник Франческо Белсито пък беше обвинен, че е фалшифицирал партийното счетоводство.


Според цитирани в медиите през 2012 г. телефонни подслушвания и свидетелства, Умберто Боси, синовете му Ренцо и Рикардо, съпругата му и други роднини са бъркали в партийната каса, за да финансират лични разходи: ремонти на къщи, ръководено от съпругата частно училище, наем на луксозни коли и дори зъболекарски услуги.

Ренцо Боси, комуто бяха нужни три години да вземе матура в Италия, е заподозрян и в купуване на университетска диплома в Албания, където "завършва" за една година следване, което обикновено продължава три.


Оттогава парите са изчезнали и друго разследване се опитва да открие милионите евро, които са се намирали в партийната каса.


От конфискуваните от съда 49 милиона евро в сметките на "Лига" е имало само 3 милиона. Партията се ангажира да възстанови останалите 46 милиона, но с разсрочено плащане върху няколко десетилетия.

"Лига", която участва в правителствената коалиция с антисистемното движение "Пет звезди", стана най-популярната партия в Италия под ръководството на сегашния си лидер Матео Салвини, който е вицепремиер.

В момента обаче и той е разследван по ново дело, образувано тази година във връзка с корупционен скандал след медийни разкрития, че партията се е опитала да договори милиони евро финансиране от Москва чрез тайна петролна сделка. Салвини отрича обвиненията и твърди, че "Лига" никога не е получавала финансиране от Русия, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа