Италианският външен министър е на посещение в Либия

Паоло Джентилони и премиерът на либийското правителство на националното единство Файез Сарадж

Италианският външен министър Паоло Джентилони пристигна в Триполи. Това е първа визита на западен високопоставен представител в либийската столица от сблъсъците през лятото на 2014 г., отбелязва Франс прес.

Джентилони пристигна на летището Митига със специален полет и бе посрещнат от вицепремиера на правителството на националното единство Ахмад Мейтиг.

Италианският външен министър се срещна с премиера на либийското правителство на националното единство Файез Сарадж, предаде Асошиейтед прес.

Ангажирани сме твърдо да подкрепяме новото правителство и президентския съвет, каза Джентилони след разговора си със Сарадж. Италианският външен министър заяви, че много негови колеги също ще посетят Либия в близко бъдеще.

Джентилони посочи, че първото послание от визитата му, както и от предстоящите посещения на негови колеги, е, че либийското правителство и народ трябва да ръководят действията срещу ДАЕШ (арабския акроним на "Ислямска държава"). Западът е готов да сътрудничи на либийския народ и правителство, даде да се разбере той.

Италианският външен министър каза още, че се обсъжда въпросът за повторно отваряне на западни дипломатически мисии в Триполи. Те бяха затворени през 2014 г. заради сраженията между враждуващи милиции. Тези боеве оставиха Триполи в ръцете на подкрепяни от ислямистите власти, които принудиха международно признатото правителство и парламент да се преместят в Тобрук.

Създаденият под егидата на ООН кабинет на Сарадж е резултат от споразумение между враждуващите сили в Либия да сложат край на политическата криза. Според заместник-председателя на международно признатия либийски парламент Мохамад Шоайб той ще заседава на 18 април, за да реши дали да подкрепи правителството на националното единство. Само ако получи такава поддръжка, този кабинет ще може да заседава в либийската столица. Законодателите отхвърлиха по-рано тази година проектоправителство, представено им от Сарадж.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?