Италия и Гърция подписаха за газопровод под Адриатика

Гърция и Италия подписаха договор за ускоряване на строежа на газопровод за западните пазари, който ще преминава под Адриатическо море и ще транспортира азербайджански газ от района на Каспийско море през Турция.

Италианският министър на икономическото развитие Пиерлуиджи Берсани и гръцкият министър на развитието Димитрис Сиуфас подписаха в сряда протокол, според който строителството на газопровода ще започне през юни 2008 г. и ще приключи до 2011 г. , като направи ЕС значително по-независим от руските доставки на природен газ, предаде АП, цитирана от kafene.net.

Двете страни подписаха предварително споразумение през 2005 г., но ходът на изграждане на 212-километровия тръбопровод между Ставролименас в Гърция и Отранто в Италия беше твърде бавен.

Проектът на стойност 300 млн. евро е подкрепян от ЕС, за да намали зависимостта на блока от доставките на руски природен газ, като разнообрази източниците му със страни от Капсийския регион, Северна Африка и Близкия изток.

Гръцката държавна газова компания DEPA и италианската Edison ще създадат нова фирма, наречена Poseidon, която ще изгради газопровода.

В следващите 25 години 80 процента от капацитета на тръбата, оценяван на 8 млрд. куб. м, ще е запазен за Edison, а останалите количества – за DEPA. Новият газопровод под Адриатическо море ще бъде свързан с изгражданото в момента съоръжение между Караджабей в Турция и Комотини в Гърция.

Споделяне

Още от Бизнес