Италия отново отваря границите си за граждани на ЕС, Германия отменя препоръките да не се пътува

Великобритания обаче въвежда 14-дневна карантина за пристигащите в страната

Край канала Навили в Милано е оживено както във времената преди епидемията.

Италия отново отвори днес границите си за посетители от останалата част на Европейския съюз и отмени забраната за пътуване между своите области. Облекчаването на ограничителните мерки, въведени заради новия коронавирус става в момент на трайно намаляване на броя на заразяванията и натиск отново да бъде отворена икономиката след строгите карантинни правила.

"Днес е много значима дата", написа във Фейсбук външният министър Луиджи Ди Майо. По думите му Италия "рестартира и се готви да се върне към нормалното състояние". Той заяви, че ще проведе поредица от срещи с европейски колеги, за да "покаже на всички, че Италия е готова да посрещне чуждестранни туристи".

Първа в дневния ред е среща с френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан по-късно в сряда в Рим. Предвижда се също така Ди Майо да бъде в Германия в петък, в Словения в събота и в Гърция във вторник.

Посетителите от нечленуващи в ЕС страни, които са част от Шенгенската зона - като Швейцария и Норвегия, както и Великобритания, също могат свободно да пътуват до Италия от днес. Карантинните правила продължават да важат за пътниците от останалата част от света.

Италия наложи национална карантина на 10 март. Ограниченията постепенно започнаха да се разхлабват от началото на май, но мерките за безопасност, включително спазването на социална дистанция, остават в сила.

От днес и 24 летища в Италия могат да възобновят обслужването на пътнически полети, включително Малпенса в Милано, Фиумичино в Рим, Чампино в Рим, а също и летищата във Флоренция, Пиза, Венеция. Но някои услуги в тези летища ще останат засега недостъпни. Никакви ограничения няма да има в осъществяването на вътрешните полети, в това число и до Сицилия. Ограничения ще има само във въздушните и морските връзки със Сардиния, като те ще са до 12 юни.

Падат и последните ограничения за придвижване на италианците между областите.

По данни от снощи починалите от Covid-19 в Италия за последните 24 часа са 55. Ден по-рано те бяха 60. Общо смъртните случаи в страната от началото на епидемията досега са 33 530. Новозаразените са 318 спрямо 178 предишния ден. Общо заразените в страната от началото на епидемията възлизат на 233 515. От новите случаи на зараза 187 са в северната област Ломбардия. Засега в Италия с активна зараза са 39 893 души. В интензивни отделения са 408 души. Възстановили се от началото на епидемията досега са 160 092 души.

Дълга опашка от коли и вой на клаксони - граничният контрол при влизане във Франция от Италия, която от днес отвори границата си, предизвикват недоволство на ГКПП "Мантон" на Лазурния бряг, предаде Франс прес. "Положението е малко сложно, италианските граници са изцяло отворени, но не и френските", съобщи полицията.

В ранните сутрешни часове повече хора се опитваха да влязат във Франция от Италия, отколкото обратното, обаче френският граничен контрол остава строг. За влизане във Франция "италианският работник все така трябва да представи удостоверение от работодателя си. Ако е пътуващ за Испания румънец, той трябва да представи удостоверение от работодателя и удостоверение за пребиваване в Испания. При французите нещата по принцип вървят по-бързо", каза полицията.

На практика обаче и французите са проверявани като другите. Контролът е системен, а не на случаен принцип както обикновено.

Френското правителство подкрепя отваряне на вътрешните граници на ЕС от 15 юни, но още не е издало свое официално решение и граничният контрол продължава, докато не бъдат отворени и френските граници, отбелязва АФП.

Според последните засега данни от снощи починалите във Франция нараснаха с над 100 души за първи път от 13 дни насам. Бройката за последните 24 часа е 107 починали до общо 28 940.

Австрия отменя от утре всички свързани с коронавируса ограничителни мерки по границите си, включително карантината за новопристигащи хора от всички съседни страни освен Италия, каза днес външният министър Александър Шаленберг.

"Ще премахнем всички свързани с коронавируса гранични и здравни проверки по отношение на седем гранични страни - това са Германия, Лихтенщайн, Швейцария, Словакия, Словения, Чехия и Унгария. Така се връщаме към положението преди коронавируса по отношение на тези страни", заяви той.

Правителството на Германия одобри отмяната на предупрежденията за пътуване за 29 европейски страни от 15 юни, съобщи днес външният министър Хайко Маас.

Предупрежденията, въведени за целия свят през март заради пандемията от коронавирус, ще бъдат премахнати за страните от ЕС, освен Испания където ограниченията за посетители ще продължат и след 15 юни. Германия отменя предупрежденията за пътувания също за Великобритания и три страни извън Евросъюза, които са членки на Шенгенската зона - Исландия, Швейцария и Лихтенщайн, според документ, одобрен на правителствено заседание днес.

Подобно на Испания, Норвегия - четвъртата страна извън ЕС, но членка на Шенген, има ограничения за пристигащите на нейна територия, които ще се запазят след 15 юни и също не е включена в германското решение.

Дискусиите със страните ще продължат идните две седмици, а Германия ще следи внимателно броя на новозаразените в другите страни, каза Маас. Предупрежденията за пътувания не са равнозначни със забраните за пътувания, а съветите за пътувания не са едно и също като покани за пътувания, предупреди той.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия се увеличиха с 342 до общо 182 370, показват данните на института за инфекциозни болести "Роберт Кох" от днес. Смъртните случаи са се увеличили с 29 до общо 8551.

Испания работи по постепенното си отваряне за туристи от някои страни, определяни като по-сигурни в борбата срещу вируса, от 22 юни. Това съобщи днес говорител на министерството на туризма.

Мадрид бе определил преди време 1 юли като дата за отваряне на границите си за туризъм, който осигурява близо 12 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. Това стана след месеци на изолация заради избухването на пандемията от новия коронавирус.

Междувременно външният министър на Испания Аранча Гонсалес Лая написа в Туитър, че Германия ще отмени препоръката към гражданите си да избягват пътувания до Испания, докато тази страна не отмени ограниченията за влизане на чужденци.

Карантината на пристигащите от чужбина във Великобритания, която ще бъде въведена от 8 юни, е жизненоважна за избягване на втора вълна на коронавируса в страната, заявиха министърът на вътрешните работи Прити Пател и на транспорта Грант Шапс. "От понеделник пристигащите във Великобритания ще трябва да се самоизолират за 14 дни", посочват министрите в публикация във в."Телеграф". Това важи и за завръщащи се от чужбина британци. Освен това ще трябва да се предостави информация за това къде ще бъде прекарана самоизолацията.

Плановете бяха критикуван от авиокомпаниите, секторни групи и политици.

Ще трябва да бъде предоставена информация за пътуването и за пътника. Ще се правят проверки на място и ще има глоби, пишат Пател и Шапс. Министрите посочват, че към момента тестовете за коронавирус или бързите температурни тестове не са ефективни, тъй като заразените може да нямат симптоми, а тестът може да не даде резултат, ако пътникът току-що се е заразил с вируса.

Починалите от коронавируса в Обединеното кралство се увеличиха за последните 24 часа с 324 души. С това общо починалите от болестта възлизат на 39 369 души, според данните на британските здравни власти. Според Националната статистическа служба обаче над 48 000 са починали в Обединеното кралство в резултат на потвърдена зараза с новия коронавирус или на предполагаема зараза с вируса. Обединеното кралство е с най-много потвърдени жертви на вируса след САЩ.

От 15 юни сухопътните граници на Белгия ще бъдат отворени, съобщи премиерът Софи Уилмес. Всеки пътуващ към друга страна от ЕС и Великобритания трябва предварително да се увери какви са условията, налагани срещу епидемията в държавата, към която се е насочил.

От 8 юни в Белгия се премахва списъкът на разрешените дейности и се пристъпва към списък със забрани. Запазва се забраната за твърде близък контакт с хора извън тесния семеен кръг, особено когато не е възможно ползването на предпазни средства. Остава забраната за масови събития. Разширява се възможността за срещи с близки - до 10 души седмично, вместо до четирима, както досега. До 1 юли остават ограниченията за културни прояви с публика, а при събитията на закрито остава препоръката за ползване на маска.

От 8 юни белгийците ще могат да пътуват като туристи в страната си. Отварянето на граници за пътувания извън ЕС ще бъде преценено на европейско равнище.

Летището в Брюксел ("Завентем") съобщи по-рано днес, че от средата на юни в сградата ще бъдат допускани само пътуващи с температура до 38 градуса и служители. "Завентем" ще бъде една от аерогарите в ЕС, където ще бъдат търсени и прилагани за първи път бъдещи общоевропейски мерки за борба с разпространението на заразни болести.

До днес в Белгия жертвите На коронавируса са 9522, като 17 са от последното денонощие. От общия брой на жертвите 48 на сто са издъхнали в болница и причината за смъртта им е потвърдена, докато останалите са хора, починали в старчески домове, при които са потвърдени 26 на сто, а останалите се водят "със съмнение" за причината. За последното денонощие са открити още 70 заразени (общо 58 685 досега), от които 31 са постъпили в болница.

Чехия и Словакия изцяло ще възстановят свободното движение помежду си от полунощ, съобщиха премиерите им. Съобщението бе направено по време на визитата в Прага на словашкия премиер Игор Матович за среща с чешкия му колега Андрей Бабиш.

Чешкото здравно министерство съобщи днес за 66 новозаразени и двама починали от коронавируса през последното денонощие. Така за последните три месеца регистрираните случаи на заразата в страната са 9374, а починалите са 323. Над две трети от заразените - 6693-ма души - са се излекували. Амбулаторно продължават да се лекуват 2358 пациенти, а в клиники остават по-малко от 200 души.

Чуждестранните туристи в Исландия ще избират задължително от 15 юни между тест за коронавирус и 14-днева карантина, съобщи правителството в Рейкявик. Първоначално Исландия ще може да тества по 500 туристи на ден, но се очаква след няколко седмици този капацитет да достигне до 4000 теста. За децата ще се прави изключение и те няма да бъдат тествани. Предстои скоро да бъде обявена цената на теста.

В Исландия имаше около 1800 потвърдени случая на вируса, от които почти всички се възстановиха напълно. Сред наброяващото около 365 000 души население на островната държава бяха отчетени и десет смъртни случая.

"Целта ни е да запазим постигнатото дотук с оглед на предстоящото завръщане на туристите в Исландия", каза главният епидемиолог Торолфур Гуднасон относно мярката. "При положение че в Исландия вече почти няма нови случаи, смятаме, че това е нормална следваща стъпка предвид това, че лека-полека светът отново започва да се отваря за пътувания", добави той.

Властите в Исландия очакват тази система да действа през следващите шест месеца.

От януари исландските граждани и постоянно пребиваващите на острова, които пристигат от високорискови места в чужбина, подлежат на задължителна 14-дневна карантина. На 24 април обхватът на тази мярка беше увеличен така, че да се разпростре върху абсолютно всички пристигащи от чужбина.

Туристите освен това се приканват да спазват рестрикциите на властите за събиранията на обществени места. Понастоящем могат да се събират не повече от 200 души.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?