Ивайло Калфин: Скъпо и неефективно излиза гласуването зад граница

Ивайло Калфин: Скъпо и неефективно излиза гласуването зад граница
Външният министър Ивайло Калфин оправда хаоса с организацията на вота зад граница със съждения, от които стана ясно, че е неефективно и скъпо откриването на секции, а техният брой не е определящ за броя на гласувалите.

В сряда Калфин даде отчет за свършеното от министерството му през последните четири години и констатира, че гласовете от чужбина не са от голямо значение за крайните изборни резултати.

"Гласовете от чужбина са в порядъка на 70 000 – 77 000. Това са българските гласове от чужбина, правете си сметка колко депутатски места определят", разясни Калфин.

Според представената от него статистика за парламентарните избори през 2005 година са били разкрити 344 секции, включително и "в най-екзотични места". Тогава са гласували 70 020, като е имало и секции, в които са гласувани по един или двама души. По-думите му това упражнение е било изключително скъпо и неефективно.

През 2006 година на президентските избори на втория тур пък са гласували 70 670 души при положение, че са били разкрити по-малко от половината секции в сравнение с 2005 година.

"Не е възможно практически или е много скъпо да се осигури на всички възможност да гласуват както в България, това може да стане в големи общности", посочи Калфин, отбелязвайки, че българските данъкоплатци били тези, които поемали финансовата тежест от гласуването на сънародниците им в чужбина.

Критиките за хаоса с гласуването били неоснователни още повече на фона на факта, че през 2001 година са били открити едва 158 секции. Тази година секциите са 271, каза Калфин. Почти половината от тях са в Турция. Големият брой секции в югоизточната ни съседка министърът обясни с над 44 000 подадени заявления за гласуване там и с това, че на минали избори, когато секциите са били по-малко, е имало струпвания и напрежение.

На втория тур на президентските избори през 2006 г. в Турция са гласували 55 911 при разкрити 43 секции, а на парламентарните избори през 2005 година в 76 секции са гласували около 43 000 души.

"Уверен съм, че в тези 271 секции в чужбина ще гласуват сравним брой граждани спрямо 2001 г., 2005 г и 2006 г.", посочи Калфин.

Той призна, че заради ограничаването на разходите тази година е била публикувана по-малко информация за изборите, насочена към българите зад граница, но отбеляза, че всеки който иска да гласува, може да си намери информация.

Зам.-външният министър Милен Керемедчиев съобщи, че във Франция се очаква да бъде разкрита още една секция – в Лил. Ръководството на МВнР обаче се оказа незапознато с опитите на сънародниците ни в Бърно, Чехия, да издействат отварянето на секция в града.

България успешен член на ЕС, отношенията ни с Русия модел за ЕС

Като най-големи успехи на външната ни политика Калфин открои присъединяването ни към Европейския съюз и освобождаването на медиците в Либия.

Според него България е успешен член на ЕС, а по отношение на усвояването на европейските средства не изпитва несравними с другите страни членки трудности.

Механизмът за мониторинг и сътрудничество с ЕК в областта на правосъдието и вътрешния ред е показал резултати и към момента няма условия за отпадането му, каза Калфин.

Той определи българо-руските отношения като модел за връзките ЕС - Русия. По думите му въпреки трудностите в отношенията между двете страни, са били намерени конкретните измерения на сътрудничество, свързани с взаимния интерес на двете страни – в енергетиката, транспорта и други.

"След няколко години България може да бъде най-силната енергийна точна в Югоизточна Европа", посочи Калфин.

Според него вече се наблюдава и откритост на диалога с Русия, в който България нямала притеснение да изказва мнението си.

Калфин отчете и изключително добър диалог със САЩ, като отношенията са били доведени до много високо ниво. България е била изключително активна и в Югоизточна Европа.

Най-трудните решения, вземани от външно министерство, са признаването на Косово и изпращането на български контингенти зад граница.

Ивайло Калфин съобщи, че от есента ще заработи кризисен център за изпаднали в затруднения български граждани в чужбина. Отчетено бе и намаляване на администрацията на министерството от 1936 души в началото на мандата на 1700 в момента. За последните четири години са изпратени 72 посланици.

Мандатът като външен министър на избрания за евродепутат Ивайло Калфин ще приключи по закон една седмица преди първата сесия на Европейския парламент, която започва на14 юли.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?