Иван Григоров: Правното ниво на депутатите е “обидно ниско”

Иван Григоров: Правното ниво на депутатите е “обидно ниско”

Правното ниво на българските депутати в този парламент е “обидно ниско”, каза председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров по повод решението на Конституционния съд (КС) от тази седмица да отмени поправка в основния закон. Става дума за правото на парламента да отзовава главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища.

Това предизвика гневни реакции от страна на левицата, чийто председател на парламентарната група Михаил Миков коментира, че в решението на КС има “много политика”. Въпреки, че този текст бе критикуван от ЕС, който настоя парламентът да го ревизира с нови конституционни поправки, Миков защити оспорваната клауза като въвеждаща контрол и отчетност в съдебната власт и допълни, че съпротивата идвала от “магистрокрацията” и “останките от кохортата на Иван Костов” в КС.

Реакцията на политици в парламента беше “едно доста недостойно представление”, коментира шефът на ВКС Иван Григоров в неделя в предаването “В десетката” на бТВ.

“Това не говори добре за самия парламент. Един лидер на политическа партия, така, видимо превъзбуден, личеше си от запотяването му и зачервяването, говореше с такива думи срещу конституционните съдии, които биха стреснали дори един прокурор от Народния съд. Слава богу, този лидер не заплаши КС с народен съд”, коментира Григоров.

Именно пленумът на ВКС сезира КС за две от новите конституционни поправки, но КС отмени само едната, като остави текста, свързан с разширените правомощия на правосъдния министър.

ВКС е институцията в България, която най-често е сезирала КС и почти всички или в огромната си част нейните искания са били уважавани, което говори за професионализма на ВКС, каза Иван Григоров.

Той допълни, че т.нар. импийчмънт, макар и не е точно американската форма, си съществува и към днешна дата. Висшият съдебен съвет (ВСС) при същите мотиви може да освободи всеки един от тримата ръководители в съдебната власт. По думите на Григоров ВСС е много по-политизиран орган от КС, който се структурира от президент, парламент и съдебна власт, докато половината от членовете на ВСС са избрани от парламента.

Григоров каза, че прави чест на президента Първанов, който “по един не съвсем директен, но доста ясен начин”, се е изказвал за неуместността на конституционните промени още при тяхното обсъждане.

Мнението на председателя на ВКС е, че в този парламент правното ниво на депутатите е обидно ниско, поради което се стигнало до приемането на впоследствие отменения конституционен текст.

Като пример за ниското правно ниво на депутатите Григоров даде “едно изменение в Наказателния кодекс, което дава възможност на подсъдими да се спасяват, казано образно, от съда с глоба между 500 и хиляда лева.”

Става дума за непредпазливи убийства, за катастрофи, за стопански престъпления. Това е под всякаква критика, каза Григоров и добави, че не говори като съдия, защото за един съдия не е никакъв проблем да приключи спогодбата с две-три изречения, вместо да пише мотиви. Той обаче припомни, че тези присъди възмущават обществото, което хвърля упреците си към съда и прокуратурата.

“Така че, вместо да умуват как да объркат все повече и повече конституцията, да вземат да си поизчистят малко законодателната дейност, а не да се опитват да прехвърлят вината от болната глава на здравата”, каза Иван Григоров.

Той отхвърли упреците към него в политически пристрастия като припомни, че е избиран два пъти във ВКС с “изключително мнозинство, първия път с шест конкурента, втория път с трима” и че е избиран за конституционен съдия единодушно от тогавашния Върховен съд. Аз държа на мнението на моите колеги, допълни Григоров.

 

“Във всяко нещо има политика, включително в законодателство, включително в правораздаване, но смисълът на тази политика е да се развива по-добре, по-успешно и да бъде по-оптимална дейността на българската съдебна власт”, каза шефът на ВКС.

За да се разграничи от “елементарните политически задявки на ниво партии, депутати, партийни структури”, той разкри, че преди 60 години, когато всички деца трябвало да стават пионерчета, той не е станал такъв, защото дядо му бил опозиционен депутат от "Никола Петков", а на баща му не разрешили да упражнява адвокатска практика. Защото нямал червена връзка като другите деца, Григоров бил отстраняван от празници, манифестации и други тържества в училище.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?