Иван Костов: Нужен е нов одит на КТБ и възпиращи такси за теглене

Сегашният одит бил опорочен от прокуратурата, а атаката срещу банката вероятно цели присвояване на активи

Иван Костов. Сн. БГНЕС

Бившият премиер Иван Костов е на мнение, че трябва да се направи нова ревизия на Корпоративна търговска банка (КТБ), която да не се претупва за 10 дни, а да продължи в законовия 6-месечен срок, без намеса на прокуратурата, като същевременно се вземат спешни мерки за предотвратяване на нова банкова истерия на 21 юли.

 

Задача номер едно е да не се допусне нова банкова паника на 21 юли, когато "Креди Агрикол" се очаква да отвори врати за клиентите си, каза Костов в понеделник пред Дарик радио. Според него трябва да се поставят такси при теглене на голяма сума пари.

 

Приключилият одит е бил опорочен от прокуратурата, смята Костов. По думите му на срещата при президента Росен Плевнелиев трябва да се отговори на въпроса доколко са верни данните, които БНБ оповести в петък след 10-дневния одит.

 

Възможно е атаката срещу банката да цели присвояването на активи, каза Иван Костов и обърна внимание, че там са част от парите на много от важните за страната предприятия.

"Те трябва да зададат следния прост въпрос на главния прокурор: какви досиета сте взели и на каква сума са кредитите в тези досиета? Аз подозирам, че сумата ще бъде близка до тези липсващи 3.5 млрд. лв.", каза Костов. По думите му това означава, че прокуратурата е действала "върху и заедно с одита и по този начин го е опорочила".

 

До данни на БНБ одитът е установил липса на кредитни досиета за 3.5 млрд. лева, които може би били унищожени. Мажоритарният собственик на банката Цветан Василев заяви в отворено писмо, че "досиетата са в следствените органи" . На въпрос дали е така, от прокуратурата заявиха в петък пред Mediapool, че няма да коментират.

 

Такса при теглене на големи суми, за да се избегне банкова паника

"Степенувано по актуалност, най-тежка е задачата с банковата паника, която има много лесно решение: квесторите да обявят такса за теглене на пари от банката в размер на 10 процента. Който иска да превежда суми от банката или да изтегли по-голяма сума от 5000 или от 2000 лева еднократно, той трябва да бъде обложен с тази такса. Второ, всички останали банки, където тези пари ще се изтеглят и ще се паркират, трябва на същата сума да генерират депозит в Корпоративна търговска банка, обратно при същите условия. Това ще покаже на всички, че банковата система е единна и тя се защитава солидарно от банкова паника", каза Костов.

Според него подобни мерки биха предотвратили едно стълпотворение пред банката, нови слухове и така нататък. Хората ще разберат, че е изградена много стабилна банкова система, която може да отрази такива предизвикателства, коментира бившият лидер на ДСБ, който от миналата година ръководи Лаборатория за управление на рискове към НБУ.

 

Ако Доган е на власт, синдиците ще обезценят капитала на КТБ в интерес на малцина


Останалите неща могат да бъдат решени на изборите, каза Иван Костов и прогнозира: "Ако Доган отново е в управлението на страната, със сигурност синдиците, които ще събират масата на несъстоятелността на КТБ, ще я съберат като обезценят силно капитала и със сигурност от това ще се облагодетелстват единици. Този отговор трябва да го дадат избирателите".

Още по темата
Още от България

Какво може да се очаква от новия председател на антикорупционната комисия?