Иван Костов: Нужен е нов одит на КТБ и възпиращи такси за теглене

Сегашният одит бил опорочен от прокуратурата, а атаката срещу банката вероятно цели присвояване на активи

Иван Костов. Сн. БГНЕС

Бившият премиер Иван Костов е на мнение, че трябва да се направи нова ревизия на Корпоративна търговска банка (КТБ), която да не се претупва за 10 дни, а да продължи в законовия 6-месечен срок, без намеса на прокуратурата, като същевременно се вземат спешни мерки за предотвратяване на нова банкова истерия на 21 юли.

 

Задача номер едно е да не се допусне нова банкова паника на 21 юли, когато "Креди Агрикол" се очаква да отвори врати за клиентите си, каза Костов в понеделник пред Дарик радио. Според него трябва да се поставят такси при теглене на голяма сума пари.

 

Приключилият одит е бил опорочен от прокуратурата, смята Костов. По думите му на срещата при президента Росен Плевнелиев трябва да се отговори на въпроса доколко са верни данните, които БНБ оповести в петък след 10-дневния одит.

 

Възможно е атаката срещу банката да цели присвояването на активи, каза Иван Костов и обърна внимание, че там са част от парите на много от важните за страната предприятия.

"Те трябва да зададат следния прост въпрос на главния прокурор: какви досиета сте взели и на каква сума са кредитите в тези досиета? Аз подозирам, че сумата ще бъде близка до тези липсващи 3.5 млрд. лв.", каза Костов. По думите му това означава, че прокуратурата е действала "върху и заедно с одита и по този начин го е опорочила".

 

До данни на БНБ одитът е установил липса на кредитни досиета за 3.5 млрд. лева, които може би били унищожени. Мажоритарният собственик на банката Цветан Василев заяви в отворено писмо, че "досиетата са в следствените органи" . На въпрос дали е така, от прокуратурата заявиха в петък пред Mediapool, че няма да коментират.

 

Такса при теглене на големи суми, за да се избегне банкова паника

"Степенувано по актуалност, най-тежка е задачата с банковата паника, която има много лесно решение: квесторите да обявят такса за теглене на пари от банката в размер на 10 процента. Който иска да превежда суми от банката или да изтегли по-голяма сума от 5000 или от 2000 лева еднократно, той трябва да бъде обложен с тази такса. Второ, всички останали банки, където тези пари ще се изтеглят и ще се паркират, трябва на същата сума да генерират депозит в Корпоративна търговска банка, обратно при същите условия. Това ще покаже на всички, че банковата система е единна и тя се защитава солидарно от банкова паника", каза Костов.

Според него подобни мерки биха предотвратили едно стълпотворение пред банката, нови слухове и така нататък. Хората ще разберат, че е изградена много стабилна банкова система, която може да отрази такива предизвикателства, коментира бившият лидер на ДСБ, който от миналата година ръководи Лаборатория за управление на рискове към НБУ.

 

Ако Доган е на власт, синдиците ще обезценят капитала на КТБ в интерес на малцина


Останалите неща могат да бъдат решени на изборите, каза Иван Костов и прогнозира: "Ако Доган отново е в управлението на страната, със сигурност синдиците, които ще събират масата на несъстоятелността на КТБ, ще я съберат като обезценят силно капитала и със сигурност от това ще се облагодетелстват единици. Този отговор трябва да го дадат избирателите".

Споделяне

Още по темата

Още от България