Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Иван Костов за най-големите рискове за България в кризата с коронавируса

49 коментара
Иван Костов за най-големите рискове за България в кризата с коронавируса

"У нас има проблеми с показателите за епидемията от коронавирус. Те не се събират по издържана статистическа методология. В България още не е ясно кога ще стигнем до билото, кога ще спрем нарастването на активните случаи. Защото ние даже не знаем колко активни случаи има", казва Иван Костов в интерпвю за Дойче веле, в което скицира големите опасности и неизвестни за България и ЕС в кризата с коронавируса.

Добър ден, г-н Костов. Как сте, здрав ли сте?

Да, под карантина.

Г-н Костов, в сряда ЕК прогнозира за България икономически спад от 7.2% през тази година и ръст на БВП от 6% догодина. Подобно развитие се очаква за целия ЕС. Какво смятате за тази прогноза?

Това не ме изненадва. Тази прогноза е в рамките на очакваните щети от карантината и от извънредното положение.

Твърди се, че сегашната икономическа криза е най-тежката от Голямата депресия насам.

Да, може да се окаже такава. И знаете ли защо? Хората я изживяват като много по-тежка в сравнение с предишни епидемии. Тя някак си засегна много болезнено и емоционално човечеството. Имало е и по-страшни епидемии, но хората не са ги изживявали по този начин. Огромно значение за това има глобалният свят с интернет, комуникациите и съвременните медии.

Ако се върнем към България: къде и от какво най-много страда българската икономика?

Вероятно най-вече защото са засегнати сектори на услугите като туризъм, ресторантьорство, хотелиерство, които са от значение за българския БВП. Втората причина е, че по веригата на доставките кризата засяга всички български фирми, които участват в международното разделение на труда. Българската икономика е обвързана с ЕС и сега търпи щети, които идват отвън. На трето място: хората преосмислят много от потребностите си отпреди кризата, например летенето със самолет, пътуванията, почивките. Вижте и огромния спад при покупката на нови автомобили.

Споменахте преди малко глобалния свят. В него - а и в България - се сблъскват обаче две противоположни концепции. Според едната, ограничителните мерки са правилни. Според другата, те са масова психоза и паника. Вие какво мислите?

Зависи в коя фаза от развитието на епидемиологичната обстановка се намираме. Известно е, че 22-23 страни в Европа преминаха пика на активните случаи на болестта. Тоест, за тези страни не съществува риск от претоварване на здравните системи. В тези страни намалява и коефициентът на репродукция, тоест - рискът за предаване на заболяването. Но в България не е така. ЕС вече ни предупреди, но то се вижда и с просто око. У нас заразените продължават да растат експоненциално. Може да не е експоненциално, но продължава да расте и броят на активните случаи. Успокояващо е все пак, че не расте броят на хората, които се нуждаят от интензивно лечение. В България се увеличават случаите на хора, които влизат в болниците, но това е въпрос на политика. Често пъти ги приемат, защото се счита, че са критични поради възраст или съпътстващи заболявания.

Нека да кажа и следното:у нас има проблеми с показателите за епидемията. Те, първо, не се събират по издържана статистическа методология. Например, не е ясен показателят "починали", тоест - как се преценява дали един човек е починал от Covid-19 или поради друго предварително заболяване. Смущава ме много следното: има едни 200-240 души, за които ние не знаем оздравели ли са или са починали. Средният престой на леките случаи в болница, до излекуване на един пациент, е около 14 дни. При клиничните тежки и средно тежки случаи - до излекуване или до кончина са около 31 дни. Тоест, след около 23 дни изходът за средния заболял трябва да е ясен. Преди 23 дни в България сме имали 676 инфектирани лица, същевременно докладват за 440 оздравели и починали. Къде са останалите? Това илюстрира тезата ми за недостатъчно достоверните статистически показатели, с които си служи правителството.

Добре, да се върнем на въпроса: опасност или паника?

Точно тази неопределеност не ми позволява да отговоря на въпроса Ви. Когато няма точна информация, отговорите се дават емоционално и пожелателно.

А какви ще бъдат последиците от пандемията и рецесията за света, но най-вече за ЕС? Глобализация или ренационализация? По-сплотен или разпадащ се ЕС?

Зависи как ще излязат европейските страни от пандемията. В момента няма свободно движение на хора, няма и свободно движение на капитали, защото никой не замисля инвестиции и никой не изнася капитал, особено когато не може да прецени риска в съседната страна. В момента отговор чакат много ключови въпроси за ЕС. Например дали производствата, от които зависи националната сигурност на ЕС, могат да бъдат в трети страни. При това не говоря само за производства, свързани със здравеопазването. В момента сигурността на европейските граждани излиза на преден план, тъй че трябва да обмислим дали не ни трябва друга политика по отношение на капиталовото движение, на движението на стоките и на хората. И ако ЕС продължава да мисли само как да запази неолибералните ценности, ще се отдалечава от реалностите. Ние всички изпитваме страх за икономическото бъдеще. Вие сигурни ли сте например, че хората отново ще тръгнат да пътуват? Защото аз не мога да си отговоря на този въпрос.

Но епидемии винаги е имало.

Да, напоследък те често стават спътник на хората. Как се живее с това? За да се върнем към ЕС: според мен, той не може да отговори на много конкретни предизвикателства. Примерно: трябва ли да се завишат мерките за безопасност на работното място и да се специфицират в зависимост от характера на труда? Защото при епидемия на хората трябва да се гарантира, че няма да се разболяват, когато се трудят. Вижте какво става с нашия медицински персонал. Защо толкова много медици заболяват? Ами защото мерките за безопасност на техните работни места не са достатъчни. Аз не виждам потенциал у ЕС да се справи с такива проблеми. Както не виждам и потенциал у СЗО. Погледнете сайта им - те дори не могат да подават правилно нужната и точна информация за развитието на пандемията. Публикуват една нелепа таблица. По нея ли управляват процеса? Ключови показатели не са претеглени и в този си вид са неинформативни. Оттук да се върнем на Вашия въпрос, защото това е големият въпрос: жизнеспособни ли са изобщо международните организации или са твърде далеч от хората?

Нека се върнем отново в България, където напоследък често се твърди, че кризата консолидирала правителството. Вие какво смятате? Бяха ли правилни мерките на правителството? Ще му донесат ли те политически дивиденти?

Не мога да отговоря на този въпрос. Ще ви обясня защо. Знае се, че испанският грип идва на две вълни: първо през зимно-пролетните месеци, а после избухва отново през есента, на много места дори с по-голяма сила. И ръководителят на германския институт "Роберт Кох" Лотар Вилер вече говори за това и повтаря тезата си за колективния имунитет. Права е канцлерката Меркел да се сърди на учените, че говорят противоречиви неща и не обясняват същността на процеса. Защо учените не обясниха естеството на кризата от самото начало, поне на политиците, пък те оттам нататък да решават какво да говорят и какво - не? Учените се осланят на теорията за така наречения "стаден имунитет" (впрочем, първият ѝ математически модел е от 1928). Но в случая с Covid-19 той не сработва. Две страни направиха представителни извадки - Чехия и Австрия. И установиха, че са овладели риска за здравните си системи, без населението да е формирало възпиращ имунитет. Абсурдно е да се твърди, че кризата в Китай е затихнала поради такъв имунитет на 60-70% от населението. Тоест, теорията не обяснява случващото се при тази пандемия.

Нека да Ви попитам пак: можете ли да направите някаква прогноза за българската политика?

Всичко зависи от това какво ще покаже втората вълна. Още повече, че в България още не е ясно кога ще стигнем до билото, кога ще спрем нарастването на активните случаи. Защото ние даже не знаем колко активни случаи имаме. Тези 200-240 души, за които говоря - те умрели ли са, оздравели ли са? Ние не знаем. Ако първата вълна на заразата е ниска, втората може да се окаже много по-висока. Извинявайте, че ползвам тази специална терминология.

Всички станахме специалисти вече…

Имам предвид, че седем години съм се занимавал САМО с управление на рискове и кризи и подходът ми е съобразно международния стандарт. Изисква първо да изчислим дали е овладяна кризата. Овладяна ли е здравната криза в България? Не е. Овладяна ли е икономическата? Още по-малко. Кога ще се овладеят тези кризи? Не може да се каже, защото не е ясно как ще подейства разхлабването на мерките. Може ли да се управляват рисковете така, както си представя българският НОЩ? Ще влизат директно в огнищата на заразата, в гетата и контингентите, ще наблюдават рисковите групи, хората на първа линия и т.н. и ще потискат заразата. Само дето не могат да го направят като в Южна Корея. Много далече сме от тях. Южна Корея овладя нарастването на активните случаи само за 28 дни, а ние в България сме вече 50-ти ден. Как се прилага тази стратегия с толкова слаби институции като нашите?

А хората в България? Какво, според Вас, им трябва в момента? Вяра, надежда, солидарност, икономическа перспектива? Дали тази криза ще сплоти обществото?

Знаете ли, у нас не се говори за това. Ние сме някакви такива, по-европейци от европейците. Да признаем, че кризата удря с различна сила различни съставки на българското общество. Както се вижда, тя се разразява в гетата - и това трябва да се съобрази и да се намери противодействие. Част от болните деца и изобщо от заразените са от гетата. Може би общо са някъде над 60%. Когато това се оказва в Швеция - веднага се прави следващата стъпка: как да бъде възпряна кризата сред тези малцинства. А ние тук не смеем дори да си поставим този въпрос. Ние ги изолираме. Слагаме им КПП-та, те пробиват стените и пак излизат. Всичко това не говори за бъдеща интеграция на българското общество, напротив. Ако се допусне една част от него, едни общности да пострадат тежко и едновременно с това се допусне тези общности да са недисциплинирани, да не спазват законите, да не спазват мерките за противодействие - на каква основа ще се интегрира българското общество? Това се питам аз и не намирам отговор. За тях трябват специални грижи, специална политика, специална активност.

Другата част от въпроса Ви мога да формулирам така: какво става с държавните институции? Работят ли примерно Регионалните здравни инспекции в България, органите на МВР, системата за социалните грижи? Вършат ли си работата? Ако си вършеха работата, щяхме да потушим тази епидемия като в Южна Корея. Ама очевидно не сме. А защо не можем? Защото не ни достига компетентност; защото институциите не са изпълнили законите на страната и сега нямат планове за противодействие на бедствието от епидемията; защото нямат подготовка и обучение; няма заделени ресурси и запаси. Но когато не работят тези ключови институции и системи, няма как да чакаме резултати като в Южна Корея. А ако няма адекватни институции - как обществото да бъде по-единно? Когато в недрата на едно общество има неработещи институции, не са съставени планове за реагиране по време на епидемиологично бедствие, когато огромна част от работещите там не са си изпълнили елементарните задължения - как да имаме по-сплотено общество? Не знам…


                                               


                                               

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

49 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Dante Alighieri
  #49

  Единственият адекватен на реалността български политик. Нормално е тулупите да не го харесват.

 2. andrei
  #48
  Отговор на коментар #47

  Това само потвърждава моята теза, че на най-големите ченгета досиетата са унищожени.А вие знаете ли за кого е женен Андрей Райчев? Тясната му връзка с Александър Андреев е точно по тази линия.Номенклатурата е женена за друга номенкатура.Заинтересувайте се, ако не знаете.Това са комунистическо династични бракове. Жена му е дъщеря на комунистически генерал, а майка и е от известна фамилия на съветници на Политбюро.Били са колеги с Андреев в радиото.Не, човек с миналото и приятелския кръг на Андреев, не е редно да оглавява българския отдел на една западна станция.

 3. В и К
  #47
  Отговор на коментар #46

  Съгласен съм, че даването на гласност на тази фурнаджийска лопата в Дойче Веле е нередно - все едно да хванат астролог за политически коментари. Фурнаджийската лопата е проверяван неведнъж за ДС и нищо не е намирано. Това обаче не може да се каже за баща му, Венцел, който излиза с празна графа "Установена принадлежност" (значи НЕ е неустановена принадлежност) и "чл. 30, ал. 1, т. 1" в графата "Налични документи". Моето предположение е, че фурнаджийската лопата като син на десар, не е бил такъв самия,

 4. andrei
  #46
  Отговор на коментар #44

  Искахте конкретен пример. гледам днес интервю специално за ДВ с Андрей Райчев.Да ви обяснявам ли кой е той?Самият представител на червената номенклатура и женен за такава.Това е едрата комунистическа номенклатура.Смята се за част от личния семеен приятелски кръг на Андреев.И ще говорим за досиета и картончета?Какво търси този червен манипулатор шаман в ДВ? Е да, след като са интервюирали Костов, вече имат алиби за баланс.А Андреев има обща книга с червения щаман.Картончета на ДС?

 5. Коментарът е изтрит в 02:19 на 14 май 2020 от автора.
  #45
 6. В и К
  #44
  Отговор на коментар #43

  Бих се съгласил с Вас, уважаеми, ако дадете конкретни примери. В противен случай може да излезне, че изхвърляме бебето с водата от коритото. За мен по тревожен е факта, че на народонаселението не му пука, когато си има работа с доказани бивши ДС доносници, и така определя поведението на самите тях, което може да се опише с една дума - гьонсуратлък. Вижте само с какво уважение, страхопочитание и оферти за апетитни сделки получават едни такива човекоподобни като доган например.

 7. andrei
  #43
  Отговор на коментар #41

  Само че господинът не е бил на каква да е служба в радиото, не е бил чистачка или някакъв техник дори, гласували са му доверие да говори по най-слушаната политическа програма и то на живо, в онези години!Мисля, че е ясно.За постъпките му не мога да съдя, но нивото на ДВ на български език е ниско и доста противоречиво в позициите, които заема.Желая ви всичко добро.

 8. Valpet
  #42

  Правилни разсъждения на И.Костов, направени върху погрешното приемане, че COVID-19 е много по-опасен от сезонния грип. Това приемане именно създава масова заблуда, която е подвела и него самия.

  За Южна Корея е известно, че пикът е преминал без да бъде забелязан като нова зараза, още преди правителството да въведе карантини. Затова ограничителните мерки са преминали за 28 дни и е отчетена сравнително ниска смъртност (под 1%).

  В България бяха въведени карантини едновременно с първите заразени. Затова

 9. В и К
  #41
  Отговор на коментар #40

  Все пак добре е да имате предвид, че в Германия е провеждана лустрация два пъти (първия път само в Западна Германия). И по всичко личи, че и двата пъти е била успешно, без да се разделя нацията. Не съм адвокат нито на Костов, нито на Андреев. Но работа в националното радио сама по себе си не може автоматично да направи някого отрицателен герой. Само постъпките му могат. Ако имате предвид конкретно постъпки и документи, моля споделете. В противен случай търсим под всеки вол теле и трябва да отпишем всички родени допреди 1970та година. Нещо подобно направиха комунистите идвайки на власт след 1944 година и резултатите са плачевни за държавата ни.

 10. andrei
  #40
  Отговор на коментар #39

  Вие мислите, че в Дойче веле са му проверявали досието ли? Колкото в Свободна Европа са ги проверяли.Що се отнася до Германия - хора, работили в пропагандните канали на ГДР, днес не работят в демократични медии в обединената Германия.За мен наличието или пипсата на едно картонче не е същността на лустрацията.За идеологически, политически професии.Не са ли проверявани тези хора до десето коляно, за да работят в радиото при комунизма? Кой е можел да работи в радиото по онова време, ако не е бил от семейство на проверени другари.Меркел може да идва от Източна Германия ,но тя се е заминавала с точни науки, а не работила в източногерманското радио да възхвалява Хонекер

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.