Иван Кръстев: Сега се решава съдбата на ЕС

Меркел играе важна роля, решила е да превърне Европа в свое политическо наследство

 Ангела Меркел

Съществува опасност ЕС да се провали - подобно на Римската империя в късния ѝ период, смята политологът Иван Кръстев. Според него, Ангела Меркел ще играе значителна роля за бъдещето на Европа.

На 1 юли Германия поема председателството на Съвета на ЕС. Този факт явно е до голяма степен успокоителен за мнозина наблюдатели, сред които е и Иван Кръстев. В обширно интервю за германския вестник "Тагесшпигел", цитирано от Дойче веле, той казва, че към най-важните развития от последните месеци спада и промяната в германската политика спрямо Европа.

По време на финансовата криза Берлин бдеше основно над това да се приемат стриктни правила за останалите държави в ЕС. Сега обаче Германия активно участва в една коренна промяна, смята Кръстев.

И наистина, само броени дни преди началото на германското председателство в ЕС канцлерката Ангела Меркел заяви, че най-силно пострадалите страни от корона-кризата се нуждаят от значителни помощи: "Пандемията от коронавирус представлява гигантско бреме за икономиката и здравеопазването на страни като Италия или Испания, а поради големия брой жертви - естествено и в емоционално отношение. Затова е редно Германия сега да не мисли само за себе си, а да е готова за един необикновен акт на солидарност", заяви Меркел пред "Зюддойче Цайтунг".

В интервюто си за "Тагесшпигел" Иван Кръстев изрично подчертава колко нужна е тази солидарност именно сега.

"Едно е ясно. ЕС не може да продължава както досега. Има опасност Общността да се провали в резултат на парализа, сходна с онази, в която беше изпаднала Римската империя в късния си период. Сега преживяваме решителна фаза в историята на ЕС - той или ще функционира, или ще се разпадне", казва Кръстев.

Според българския политолог, подобна промяна на ЕС не е възможна без участието на Германия - "не само заради големината на тази държава, а и поради голямата увереност на Германия в собствените ѝ сили". "Ако погледнем допитванията, ще видим, че кризисният мениджмънт на федералното правителство среща предимно одобрение от страна на населението. Във Франция положението е съвсем различно", казва Кръстев.

Имам чувството, казва по-нататък Кръстев, че канцлерката разбира по-добре от някои други колко големи ще са икономическите катаклизми след коронакризата.

"Връщане към предишното статукво няма да има", смята той. Иван Кръстев подчертава: "Меркел явно е решила да превърне Европа в свое политическо наследство".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа