Изборите бяха грубо погазване на демокрацията, алармират опозиционни депутати в ЕП

Илияна Йотова и Метин Казак акцентират на нарушенията, Слави Бинев сезира ЕК за медийната цензура на Борисов

Изборите бяха грубо погазване на демокрацията, алармират опозиционни депутати в ЕП

Групата на европейските социалисти очаква оценката на ЕК за изборите в България, в които председателят на ЕК Жозе Барозу и няколко комисари подкрепиха еднозначно управляващата партия (една от партиите, членки на ЕНП), заяви българският евродепутат от левицата Илияна Йотова в Европейския парламент. Тя припомни думите на Барозу за повече демокрация в Европа като гаранция на реалната интеграция.

Илияна Йотова подчерта, че изборите са се отличавали с купуване на гласове, политически натиск, контролиран от властта вот, използване на хора от криминалния
контингент за сплашване, злоупотреба с бюлетини, съобщиха във вторник от информационния офис на евродепутата. Безпрецедентна бе намесата на изпълнителната власт, министърът на вътрешните работи оглави политическия щаб на управляващата партия, а почти половин милион български граждани влязоха в "забранителните списъци", без права да гласуват, допълни Илияна Йотова.

Тя отбеляза, че след години на труден преход крехката демокрация в една от новите страни членки е поставена на карта. Ако днес не бъде спряна войната срещу демокрацията, утре ксенофобията, популизмът и потъпкването на човешките права ще имат нови, по-големи територии, каза Йотова.


Изказване в подобен дух е направил и евродепутатът от ДПС Метин Казак на заседание на ЕП в понеделник.


"За първи път след 22 години българските граждани станаха свидетели на лошо организирани и компрометирани президентски и местни избори, изпълнени с невиждани досега закононарушения и противоконституционни действия. Потъпкани бяха принципите на плурализма и всеобщото и равно избирателно право, необходими за една демократична и европейска държава", заяви Метин Казак, цитиран от информационния офис на партията.


Казак подчерта, че над 450 000 български граждани, попаднали в т. н. "забранителни списъци", са били лишени от право на глас. В много секции в страната използването на прозрачни бюлетини е нарушило тайната на вота. "Изключително високият процент сигнали за "купуване на гласове", принуждаването на хората да гласуват под заплаха от уволнение и други форми на незаконна агитация и контролиран вот, са
недопустими в страна членка на ЕС, каза евродепутатът, който заяви, че отговорност за това носят управляващите. Провеждането на избори по този начин поставя под въпрос европейското бъдеще на България и е сериозна заплаха за демократичното ѝ развитие, каза Метин Казак.

Евродепутатът от "Атака" Слави Бинев алармира за медийната цензура и монопола върху медиите в България.


По време на снощното заседание на Европарламента Бинев сезира Европейския парламент за установения модел на управление от страна на правителството на Борисов, който се базира върху пълния контрол на медиите и свободата на словото.

Според Бинев медиите се цензурират в полза на правителството и информацията се филтрира, като по този начин истината не достига до българските граждани.

Евродепутатът ще поиска среща с комисар Нели Крус, която отговаря за цифровите технологии, за да ѝ предостави информация за случващото се с медиите в България.

Още по темата
Още от Европа