Росен Плевнелиев:

Не е честно българи да се оплакват в Брюксел за изборни измами

Промените в изборния закон ще влязат в КСНС наесен

Росен Плевнелиев

Брюксел не може да ни реши проблема с честността на изборите, а и не е честно да изнасяме проблема в Брюксел. Такова мнение изказа във вторник президентът Росен Плевнелиев във връзка с предстоящите парламентарни избори догодина.

"Като президент достатъчно силно се притеснявам от това, че понякога много леко работим срещу репутацията на собствената си държава, когато ходим навън и обясняваме как се купуват гласове, колко недемократични са изборите и как всяка една партия работи срещу другата не по правилата", коментира още Плевнелиев.

Подобно мнение е изказвал и премиерът Бойко Борисов.

"Брюксел няма да ни реши проблема. Не е честно и да го изнасяме в Брюксел. Отговорната позиция към българските граждани е – ако има проблеми, те да са на масата, чакам решение”, коментира Плевнелиев, след като участва във вторник в конференция за икономическия растеж в България и Европа.

Той съобщи, че изборното законодателство ще мине през Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) към президента на есен.

Това означава, че новите изборни правила ще бъдат въведени малко преди редовните парламентарни догодина и управляващата партия ГЕРБ ще продължи заклеймената от самата нея практика да променя изборното законодателство в "12 без 5".

След дълго упорство ГЕРБ изразиха готовност да подготвят промени в Избирателния кодекс, който приеха миналата година. Засега не е ясно какво точно ще се променя. На дневен ред е предложението на ДПС предизборните кампании да не се водят само български, а и на други езици. Това бе една от многото препоръки на ОССЕ, но едва ли ще бъде приета, тъй като среща отпор и от управляващите, и от други парламентарни партии.

За сряда президентът е насрочил кръгла маса за изборните правила.

"Като президент в рамките на политическите консултации, които проведох в началото на годината, аз се фокусирах и върху темата как да направим наистина честни, почтени и демократични избори”, посочи държавният глава, уточнявайки, че след утрешната среща "със сигурност ще има новини".

Изборите за местна и президентска власт бяха остро критикувани не само от български граждански организации и сдружения, но и от ОССЕ, която излезе с 36 предложения за промени. Според повечето наблюдатели проведените избори "2 в 1" ще се запомнят с най-големия брой отчетени нарушения, както и с провала на изборната администрация – факт, отбелязан в годишния доклад на "Фрийдъм хаус" за състоянието на демокрацията в България.

Плевнелиев не за пръв път се възмущава от критиките за изборни измами. Преди три месеца на среща с българските посланици той им препоръча да "реагират", когато чуждестранни медии представят България "по неподходящ начин".

Тогава президентът каза, че не може последните избори да се представят "като символ на липса на демокрация, при положение, че не беше така“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?