Плевнелиев: Народът е мъдър, не се впечатлява от манипулации по избори

ГЕРБ ще забрани на Цветан Цветанов да е шеф на предизборния им щаб

Проблемите с достъпа до медии, избирателните списъци и големият брой застъпници остават

ГЕРБ ще забрани на Цветан Цветанов да е шеф на предизборния им щаб

Президентът Росен Плевнелиев продължи кампанията си по изчистването на имиджа на България от обвиненията в изборни измами. В сряда, по време на организираната от него кръгла маса за изборите, той се съсредоточи в положителни послания за репутацията на страната, а основните проблеми, които бяха набелязани по време на дискусията - достъпът на кандидати до медиите, избирателните списъци, големият брой застъпници - останаха без реално решение. За сметка на това вътрешният министър Цветан Цветанов отхвърли всички обвинения към ГЕРБ за нередности при вота "2 в 1" миналата година и заяви, че управляващите дори подготвяли промени в законодателството, които да забранят членовете на изпълнителната власт да влизат в предизборни щабове.

Законодателната си инициатива Цветанов обясни със "смехотворните" обвинения към самия него, че е водил щаба на ГЕРБ и можел да използва лостовете за влияние в МВР. Шефката на парламентарната правна комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) пък обяви, че управляващите са готови да задължат със закон ЦИК да публикува стенограмите от заседанията си и да ги предава на живо в Интернет.

Обсъждала се възможността за изготвянето на публичен регистър на застъпниците, а даренията на стойност над минимална заплата да бъдат съпроводени с декларация за произход на средствата. Възможно е да се опита експериментално и интернет гласуване.

Искра Фидосова опроверга и медийни публикации, че ГЕРБ възнамерява да въведе "бонус" за победителя от парламентарните избори, ако той води втория с 5 и повече процента разлика, за да си осигури самостоятелно управление.

Народът е мъдър, не се впечатлява от манипулации и очерняне

Плевнелиев определи "битуващото съмнение" в обществото за съществуването на практики като купуване на гласове и контролирания вот като един от трите основни дискусионни въпроси около организирането на изборите в момента.

Другите два според него са технологията на изборния процес и осигуряването на институционални механизми, чрез които да бъде повишена избирателната активност, особено сред младите.

"Народът е мъдър, той не се впечатлява от манипулации и очерняне на противника", заяви президентът Росен Плевнелиев в началото на дискусия за изборите, чийто инициатор и организатор е президентството.

Според Плевнелиев хората в България ще оценят, ако на парламентарните избори през 2013 г. тези, които не спечелят, стиснат ръката на победителя.

"Репутацията на държавата е важна, тя зависи от това какви избори ще произведем през 2013 г.“, заяви Плевнелиев, след като преди ден заклейми българите, които говорят за изборните измами в Брюксел и така сривали авторитета на държавата.

"Отговорното отношение на партиите към избирателите и сблъсъкът на идеи, а не на компромати, със сигурност ще върне хората към урните. България има вече 20-годишен опит в провеждането на демократични избори. Това се явява едно от достойнствата и завоеванията на нашата демокрация", каза още Плевнелиев.

"Спекулациите не отговарят на реалната практика"

Цветан Цветанов от своя страна отхвърли всички обвинения за нередности по време на изборите за президент и местна власт миналата година.

"През месеците след изборите имаше спекулации за нарушения, които не отговарят на реалната практика, която се наблюдава през последните 20 години", каза Цветанов.

Оценката му очаквано се размина с мнението на Мая Манолова от БСП, която обяви миналогодишните избори за "кошмарни" и каза, че хората и сега се опасяват, че вотът им ще бъде подменен.

Екатерина Михайлова от ДСБ от своя страна призова, промените да се направят в следващите два - три месеца и есента да има яснота за изборния процес.

ДСБ възнамеряват да предложат събитията от предизборната кампания да се отразяват в медиите без заплащане.

Изборите за местна и президентска власт бяха остро критикувани не само от български граждански организации и сдружения, но и от ОССЕ, която излезе с 36 предложения за промени. Според повечето наблюдатели проведените избори "2 в 1" ще се запомнят с най-големия брой отчетени нарушения, както и с провала на изборната администрация – факт, отбелязан в годишния доклад на "Фрийдъм хаус" за състоянието на демокрацията в България.

Заплащането в медиите – основен проблем

Даниел Смилов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии, определи като основен проблем платеното медийно отразяване на предизборните кампании, тъй като то дава предимства на финансово силните партии.

Марин Лесенски от институт "Отворено общество" пък коментира, че в момента България има нужда от масово наблюдение на изборите, за да си върнат гражданите доверието в изборния процес.

Експертът Мартин Белов, който преподава право в Софийския университет, препоръча разминаванията в избирателните списъци да се преодолеят с еднократна регистрация на населението.

Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда, който прави граждански мониторниг на миналите избори и използва всички демократични форми на натиск, за да осигури публичност на стенограмите на ЦИК, предложи да се даде гласност и на стенограми от заседания на ЦИК и при предишни избори. Освен това методологията за определяне на изборния резултат да стане част от Изборния кодекс, а наблюдателите да имат достъп до всички етапи на изборите.

Споделяне

Още по темата

Още от България