Социологът от "Галъп" Първан Симеонов:

ГЕРБ имат причина да искат по-скорошни избори

Мъртво вълнение в управляващата партия, опозицията е неразпознаваема

Социологът Първан Симеонов. Снимка БГНЕС

Има причина управляващите да искат изборите да бъдат по-скоро и с минимални загуби. Това каза социологът Първан Симеонов от "Галъп" , коментирайки предстоящия политически сезон.

"Политическото лято беше белязано от много скандали и даже от атентат, който също е в полето на политиката. Има причина управляващите да искат изборите да бъдат по-скоро и с минимални загуби", обясни Симеонов в петък пред БНР .

"В края на мача са възможни смени, които да форсират едни или други случки на финалната права. В началото едно от основните послания беше реформата, после магистралите, новият рефрен май е политиката по доходите. Но ако реформата и магистралите могат да се случват по телевизията, то новата политика трябва да бъде усетена в ежедневието. Това ще бъде определящ сюжет", смята социологът.

По думите му, ако такава политика по повишаване на доходите бъде изговорена, но не и усетена от избирателите, това би имало контраефект. Симеонов обясни още, че ГЕРБ са уязвими и заради съмненията, че подобно раздаване на пари е с предизборна цел.

Според него политическите алтернативи ще трябва да се позиционират с много по-ясни координати. "Политическите лагери си приличат и остават неразличими”, твърди той.

По думите на Симеонов опозиционните партии са призвани да задават собствени сюжети в дебата, защото до момента противоречията между управляващи и опозиция се свежда до “реплика и дуплика”.

За да разчитат на добро представяне на парламентарния вот догодина, опозиционните партии трябва да създават собствени сюжети, за да станат разпознаваеми, препоръча социологът. По думите му един такъв добър пример е подписката на БСП за референдум за АЕЦ "Белене”. Затова и управляващите толкова бързо решили да подкрепят допитването и да се опитат да изземат инициативата за него

Той добави, че навлизаме в период, в който на всяко действия се гледа през призмата на политическата реклама.

"ГЕРБ е изложен на сериозна опасност – на цялата власт. Конфликтите се пренасят вътре. Има мъртво вълнение, което не се показва на повърхността. Въпросът е дали жертвите ще бъдат решаващи за имиджа на партията", добави Симеонов.

Той прогнозира, че управляващата партия неминуемо ще прибегне до промени и даване на жертви в оставащите месеци до парламентарните избори.

Социологът обясни напрежението в ГЕРБ и от гледна точка на липсващи алтернативи, с които да се провежда задължителна междупартийна битка. Именно по тази причина напрежението се пренася вътре в самата управляваща формация, твърди той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?