Вицепрезидентът ще работи върху оценяването на затворниците

Вицепрезидентът Маргарита Попова обяви в сряда, че започва работа по проект за изработване на общи критерии за оценка на риска при помилване на затворници. Тя обясни, че досега лишените от свобода са били оценявани различно в различните затвори, защото всеки е имал своя методиката за оценяване.

"Искам от всички затвори да получавам оценки на затворниците, изработени по едни и същи критерии, за да знам, че има справедливост и еднаквост на моята работа по отношение на хората, които търсят милост в държавния глава", обясни Попова по време на кръгла маса, посветена на помилването.

Темата стана особено актуална, след като президентът Росен Плевнелиев предостави информация на медиите за помилваните по време на мандата на Георги Първанов. Както Mediapool вече писа, вицепрезидентът Ангел Марин е помилвал множество затворници на своя глава без да се съобразява с мнението на експертите от специалната комисия за помилванията. Архивите на президентството разкриха и изцяло политическите мотиви при помилването на лидера на "Евророма" Цветелин Кънчев – Дон Цеци.

Според Маргарита Попова единните критерии за оценка на риска трябва да показват възможностите за интеграция на лишените от свобода и каква е вероятността след изтърпяването на присъдата да се стига до рецидиви.

"Тази методика я има във всички затвори, но не се прилага единно и не е адаптирана достатъчно добре към нашето наказателно-изпълнително право. Ние стигнахме до този извод още през март месец, когато комисията по помилванията тръгна на посещения в местата за лишаване от свобода", обясни Маргарита Попова.

По проекта ще работи комисията за помилванията към президента заедно с експерти от затворите и германската фондация "Фридрих Еберт”. Работата по новата методика ще започне през есента на тази година.

В сряда вицепрезидентът взе отношение и по темата за остарелия Наказателен кодекс, който криминализира просията. Според Попова държавата може да се справи с това явление и без да се стига до наказателно дело. Тя изрази мнение, че този текст от кодекса е противоконституционен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?