Излишъкът в бюджета се сви до 618 млн. лв.

Излишъкът в бюджета се сви до 618 млн. лв.

Излишъкът в бюджета към края на октомври се очаква да бъде в размер на 618 млн. лв. (0.5 % от прогнозния БВП), съобщиха от Министерството на финансите.

На месечна база за октомври се очаква дефицит от 253 млн. лв. През месеца са извършени по-високи разходи, свързани със социално-икономически мерки за минимизиране на ефектите от кризата, в т.ч. плащания по мярка 60/40, изплащане на месечна добавка към пенсии в размер на 50 лева, плащания към земеделските стопани, както и други разходи по одобрените мерки, което заедно с традиционно по-високите разходи през есенно-зимния сезон се отразява в текущо превишение на разходите над приходите за октомври, посочват от МФ.

Планираният дефицит след втората актуализация на бюджета е около 5.2 млрд. лв.

Приходите в бюджета към октомври 2020 г. се очаква да бъдат в размер на 36.3 млрд. лв. (82% от актуализирания годишен разчет). Съпоставени със същия период на 2020 г., данъчните и неданъчните приходи към октомври 2020 г. се свиват с 411 млн. лв., докато постъпленията от помощи нарастват с 405 млн. лева. През последните месеци се наблюдава плавно подобрение при основните данъци, с което постепенно се компенсира натрупаното забавяне през първите месеци след избухването на пандемията.

Разходите в бюджета към октомври 2020 г. са в размер на 35.7 млрд. лв., което е 74.5 % от годишния разчет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?