Износът успя да отбележи ръст през 2016 г.

Износът успя да отбележи ръст през 2016 г.

Покачването на международните цени на суровините в края на 2016 г. успя да изкара износа на България на положителна територия, става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ).

След огромните сривове на експорта към трети страни през пролетта, стигащи в отделни месеци до минус 21% - 27%, тенденцията се преобърна в края на годината, както Mediapool вече писа.

Подобрението започна да се усеща още през септември, като най-високата си стойност експортът на страната е достигнал през декември – 15.1%. По отношение на ЕС износът е нараснал с 12.8% на годишна база през декември, а към държавите извън съюза – т. нар. трети страни - с 18.9%, съобщи националната статистика.

Вносът през 2016 г. обаче не успя да излезе на позитивна територия. Той бележи спад от 1.1%, който се дължи изцяло на намалението на стоките от трети страни със 7.1%.

Най-сериозно намаление в стойностно изражение на българския износ през 2016 г. към сраните извън ЕС се отчита по отношение на Турция, Украйна, Сингапур, Китай, САЩ и Египет, става ясно още от данните на НСИ към 31 декември 2016 г.

Споделяне

Още от Бизнес