Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Изостават реформите в топлофикационния, железопътния и болничния сектор

0 коментара

В съобщението с което Международния валутен фонд съобщава за одобряването на и втория преглед по стенд-бай споразумението и свързаното с него получаване на четвъртия транш по двегодишното споразумение с България се казва, че изостават реформите във важни области като топлофикационния, железопътния и болничния сектор. От фонда явно са приели обясненията на правителството за сделките за Булгартабак и БТК, защото в позицията на институцията е, че тяхното приключване се е забавило поради съдебни решения.

Траншът е в размер на 26 млн. специални права на тираж (СПТ) или около 36 млн. долара. Парите ще бъдат на разположение на страната след 14 февруари. Двегодишното споразумение между България и МВФ беше подписано на 12 февруари 2002 г. на обща стойност 240 млн. СПТ. (1 СПТ е приблизително 1.37 долара).

В съобщението на МВФ се отбелязва, че заложеният дефицит в бюджет 2003 е реалистичен и съответства на макроикономическата стабилност. Постигането на тази цел, обаче поставя известни предизвикателства. Затова от фонда приветстват решението на управляващите за предпазливо извършване на дискреционни разходи през първите три тримесечия на годината и ежемесечно наблюдение, съвместно със служителите на Фонда на тенденциите в приходната част.

В средносрочен план, фискалната политика продължава да се стреми към балансиран бюджет, при една по-ниска данъчна тежест и увеличени социални разходи и разходи, свързани с ЕС, компенсирани с намаляване на субсидиите и други непродуктивни разходи.

Според борда на директорите на МВФ за постигането на тези цели от съществена важност е стартирането на дейността на Националната агенция по приходите и насочването на повече усилия към укрепването на данъчната администрация и увеличаване събираемостта на данъците. По отношение на разходната част, реформата в общинските финанси и болничния, железопътния и топлофикационния сектор продължава да е от ключово значение.

В съобщението на фонда се предупреждава, че рязкото покачване на кредитната дейност към частния сектор от една ниска база бе един положителен фактор, който допринесе за растежа, но изисква и трайна бдителност в банковия надзор.

Дадена е добра оценка на стремежа към реформи за подобряване на корпоративното управление, опростяване на разпоредбите за търговска дейност и повишаване гъвкавостта на пазара на труда, защото те подпомагат привличането на повече инвестиции и намаляването на нивото на безработица.

Затово от МВФ смятат, че управляващите трябва да продължат действията си по приключването на приватизацията и да се въздържат от повторното поставяне на държавата в позицията на собственик в търговските дружества.

Според първия зам.-управляващият директор на Фонда Ан Крюгер, икономическата програма на управляващите, подкрепена от стенд бай споразумението, продължава да се базира на валутния борд, подпомаган от една разумна и гъвкава фискална политика и стриктна политика на доходите. Според нея тези политики допринесоха за постигането на устойчив растеж, овладяването на инфлацията и по-силна от заложената в програмата външна позиция.

В официалното съобщение на МВФ се посочва, че въпреки все още високото ниво на безработица, през 2002 г. тя е отбелязала значителен спад. "Управляващите постигнаха напредък в някои особено важни сфери на структурната реформа, в това число и ключовите приватизационни сделки във финансовия сектор, влизането в сила на Закона за банковата несъстоятелност и повишаването на цените на топло- и електроенергията за домакинствата, целящо достигане на себестойността".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.