Израел активизира ваксинирането на уязвими групи срещу коронавирус

Израел активизира ваксинирането на уязвими групи срещу коронавирус

Кампанията по ваксиниране срещу коронавирус в Израел, която е най-бърза на глава от населението в света, днес се насочи към имунизиране на най-уязвими групи от населението, които да бъдат обхванати до края на идния месец, така че да могат да бъдат отслабени ограниченията за икономиката, предаде Ройтерс.

От 19 декември насам израелските граждани над 60-годишна възраст, хора със здравословни проблеми и здравни работници получават първите дози от ваксината на BioNtech-Pfizer. След период от три седмици, те трябва да получат и втората доза.

Това променя всичко, изтъкна Гай Хошен - директор на Ковид отделението в болница "Ихилов" в Тел Авив, който беше ваксиниран с втора доза. Наистина се радвам, че оставям всичко това зад гърба си и очаквам с нетърпение цялата епидемия да приключи, каза лекарят.

Израелското здравно министерство съобщи, че 19,5 процента от населението са ваксинирани, включително повече от 72 на сто от хората над 60-годишна възраст. На закъснели възрастни хора ще бъдат поставени първи дози, казаха властите.

Ваксинирането в Израел става най-бързо в света, по информация на сайта "Нашият свят в данни", управляван от изследователската организация "Оксфорд Мартин скул".

На второ място са Обединените арабски емирства (ОАЕ), където до днес са ваксинирани 10 процента от населението, следвани от Бахрейн с 5 на сто и САЩ с 2 на сто ваксинирани.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху изтъкна, че ваксинирането на уязвимите групи ще позволи на Еврейската държава да преодолее пандемията през февруари. През март Нетаняху ще се бори за преизбиране на поредните предсрочни избори, посочва Ройтерс.

Успоредно с кампанията по ваксиниране Израел затегна и карантинните мерки, за да овладее силно нарастващия брой на заразените.

Властите посочват, че възлагането на голямо доверие на ваксината може да е довело до отслабване на спазването на останалите мерки срещу пандемията и това да поддържа висок броя на заразените.

Болниците са обезпокоени, че са препълнени с пациенти, а персоналът се оказва в още по-рискова ситуация.

През последните 10 дни има очевиден скок в броя на заразените медици и се опасяваме, че ще се стигне до недостиг на персонал, каза доктор Хошен.

Една седмица след ваксинирането здравното министерство ще издава на имунизирания удостоверение, което го освобождава от карантина, съобщиха от ведомството.

Миналата седмица Израел получи първата партида ваксини на Moderna. Те ще бъдат поставяни по домовете на хора, които не могат да отидат на място в клиниките, каза Нетаняху.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?