Израел наблюдава спад в ефективността на Pfizer/BioNtech

Израел наблюдава спад в ефективността на Pfizer/BioNtech

Израел наблюдава спад в ефективността на ваксината на Пфайзер/Бионтех срещу коронавируса в момент, в който вариантът Делта се разпространява в страната, предаде ДПА, като се позова на израелското министерство на здравеопазването.

От 6 юни ефективността на ваксината за превенция на заразата е спаднала на 64 процента, казва министерството. През февруари ведомството беше казало, че ефективността на ваксината за превенция на заразата е 95,8 процента.

Препаратът продължава да допринася за избягването на сериозното заболяване и хоспитализацията в 93 процента от случаите, но през февруари в тази насока процентите бяха 99.

Броят на регистрираните инфекции нараства значително от около две седмици в Израел заради по-заразния вариант Делта, открит първо в Индия. Вчера 334 души дадоха положителен резултат на тестовете. За последно това се е случвало в рамките на един ден в началото на април. Много от заразените са млади хора. От две седмици обаче не са били регистрирани смъртни случаи, свързани с вируса.

Израел с население от около 9,3 милиона души, ваксинира напълно 5,2 милиона души, тоест около 56 процента от жителите си.

Нарастването на новите случаи на зараза показва пред какво предизвикателство са изложени страните пред коронавируса дори и при ваксинирана голяма част от населението.

Израелският "Червен Давидов щит" (аналог на "Червения кръст" в Израел) започна да предлага ваксини срещу КОВИД-19 в училищата в опит да се даде тласък на ваксинационната кампания в страната, предаде ДПА.

От днес ученици на възраст между 12 и 18 години могат да получат ваксина в училище, ако са придружени от своите родители или представят писмено разрешение от настойниците си, каза говорител на "Червения Давидов щит" ("Маген Давид Адом").

В цялата страна са създадени близо 30 пункта за ваксинация в училища и обществени центрове. Въпреки че лятната ваканция в Израел вече започна, много училища предлагат ученически надзор през уикендите.

Досега почти 36 процента от израелските тийнейджъри между 10 и 19 години са получили първата доза от ваксината на BioNTech/Pfizer, а към 24 на сто са получили и двете дози, по данни на здравното министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?