След атака на Хамас

Израел прекрати преговорите с Хамас и поднови ракетния обстрел срещу цели в Газа

Израел прекрати преговорите с Хамас и поднови ракетния обстрел срещу цели в Газа

Израел прекрати мирните преговори с Хамас и порази "терористични цели" в ивицата Газа след ракетен обстрел от анклава в нарушаване на прекратяването на огъня. Във вторник Израел и палестинците започнаха в Кайро разговори за трайно примирие, но по-късно израелският премиер Бенямин Нетаняху нареди на преговорния екип да напусне египетската столица.

Израелските военновъздушни сили нанесоха удари в палестинската територия, след като три ракети, изстреляни от ивицата Газа, паднаха в открит район край град Беершеба, Южен Израел.

Те бяха изстреляни броени часове преди изтичането в полунощ на временното прекратяване на огъня, което имаше за цел именно да позволи договарянето на трайно примирие.

Представители на израелските власти обвиниха за нарушаването на примирието Хамас.

Палестинското ислямистко движение, което контролира Газа, за момента не коментира случая. Говорителят на Хамас Фаузи Бархум обаче обвини Израел за неуспеха на преговорите в Кайро за договаряне на трайно примирие, предаде ДПА.

В ивицата Газа бе в сила поредното временно примирие, което имаше за цел да даде шанс на мира.

Според предложеното египетското мирно предложение блокадата на Газа, която задушава икономически палестинската територия, трябва бъде премахната. Границите между Израел и Газа да бъдат по-широко отворени, буферните зони във вътрешността на територията да изчезнат, а риболовната зона край Газа ще бъде разширена от 6 на поне 12 морски мили (22 км).

Предвижда се Израел да окаже хуманитарна помощ и съдействие при възстановяването на Газа, като палестинската автономна власт ръководи, съгласувано с Израел и международните организации, внасянето в Газа на необходимите материали за възстановителните работи.

Последното условие има за цел най-вече да успокои Израел, който се опасява, че материалите може да бъдат използвани в негова вреда.

Обсъждането на някои деликатни въпроси като отварянето на пристанище и летище в Газа, с което израелците не са съгласни, както и размяната на телата на двама израелски войници срещу свободата на палестински затворници, е отложено с месец.

Въпреки това обаче преговорите не доведоха до резултат.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят