"Сънди таймс”:

Израел се опасява от атентат срещу свои спортисти на олимпиадата в Лондон

Опасенията били свързани с мъж с американски паспорт, избягал от България след атентта в Бургас

Делегацията на Израел на откриването на Олимпиадата в Мюнхен, по време на която през септември 1972 година 11 израелски атлети са убити от палестинската терористична групировка "Черният септември"

Израел е засилил присъствието на своите служби за сигурност на олимпийските игри поради опасения от евентуален атентат, поръчан от Иран, срещу израелските спортисти в Лондон, пише британският в. "Сънди таймс".

Скотланд Ярд и британските разузнавателни служби са направили преоценка на заплахата за израелската делегация след самоубийствения атентат на 18 юли срещу автобус с израелски туристи в България, а израелското правителство е изпратило агенти на службата за вътрешна сигурност Шин Бет да пазят олимпийската делегация, съобщава вестникът.

Израелското разузнаване Мосад също е изпратило екип с кодово име "Байонет" в Европа за издирването на група предполагаеми терористи, заподозрени, че работят в тясна връзка с Иран и Хизбула.

Специално звено за интервенция на иранския корпус на Революционните гвардейци е вербувал няколко европейци, приели исляма - двама от Германия, един швед и двама британци, твърдят експерти по сигурността, цитирани от „Сънди таймс”.

Бомбеният атентат, който уби шестима в българския черноморски курорт, засили опасенията от повторение на атентатите по време на олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г., извършени от палестински терористи, при които бяха убити 11 израелски спортисти и треньори.

Един от предполагаемите терористи, издирвани от израелските агенти преди олимпийските игри, е мъж, разполагащ с американски паспорт на името на Дейвид Джеферсън, който избягал след атентата в България. Българската полиция, ЦРУ, ФБР и Интерпол се опитват да идентифицират атентатора самоубиец, който уби петима израелски туристи и българския шофьор на автобуса в Бургас при атентата, преценен от американците като "характерен" за Хизбула, пише "Сънди таймс".

По повод инфорвацията на "Сънди таймс" израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви в интервю за телевизия Си Би Ес: "Оставаме бдителни за възможността те (Иран и неговите агенти) да ни нападнат на други места, но не мога да приведа конкретни подробности. Не мога да потвърдя информациите (за терористични заплахи) по време на Олимпиадата".

По-късно в неделя висш израелски военен опроверга информация на "Сънди таймс", според която израелските разузнавателни служби саизпратили специален екип в Европа за задържането на терористи,подготвящи атентат по време на олимпийските игри в Лондон.

"Това са художествени измислици", заяви генералът отрезерва Амос Гилад, високопоставен служител в министерството наотбраната, по израелското военно радио.

"Трябва да се спазва известна мярка, известно чувство запропорции, независимо че има опити за антиизраелски атентати наИран и Хизбула в няколко страни", добави той.

"Разузнавателните служби не действат по този начин. Те неизпращат току-така наведнъж дузина агенти да търсяттерорист-фантом. Нужна е точна следа, събиране на информация,която да бъде проверена.Това е мравешки труд", обясни ген.Гилад, като уточни, че израелските служби не разполагат с конкретни сведения за възможен опит за атентат по време на олимпиадата в Лондон.

Израелският министър на отбраната Ехуд Барак, цитиран от израелското радио, също заяви днес, че няма конкретна заплаха за олимпийските игри, макар да подчерта, че разузнавателните служби са нащрек.

"Безспорно е налице оперативна бдителност преди олимпиадата. По-специално британските служби с помощта на колеги от целия свят правят всичко необходимо, за да ограничат максимално риска нещо да се случи по време на игрите", каза той.

Още по темата
Още от Свят