"Сънди таймс”:

Израел се опасява от атентат срещу свои спортисти на олимпиадата в Лондон

Опасенията били свързани с мъж с американски паспорт, избягал от България след атентта в Бургас

Делегацията на Израел на откриването на Олимпиадата в Мюнхен, по време на която през септември 1972 година 11 израелски атлети са убити от палестинската терористична групировка "Черният септември"

Израел е засилил присъствието на своите служби за сигурност на олимпийските игри поради опасения от евентуален атентат, поръчан от Иран, срещу израелските спортисти в Лондон, пише британският в. "Сънди таймс".

Скотланд Ярд и британските разузнавателни служби са направили преоценка на заплахата за израелската делегация след самоубийствения атентат на 18 юли срещу автобус с израелски туристи в България, а израелското правителство е изпратило агенти на службата за вътрешна сигурност Шин Бет да пазят олимпийската делегация, съобщава вестникът.

Израелското разузнаване Мосад също е изпратило екип с кодово име "Байонет" в Европа за издирването на група предполагаеми терористи, заподозрени, че работят в тясна връзка с Иран и Хизбула.

Специално звено за интервенция на иранския корпус на Революционните гвардейци е вербувал няколко европейци, приели исляма - двама от Германия, един швед и двама британци, твърдят експерти по сигурността, цитирани от „Сънди таймс”.

Бомбеният атентат, който уби шестима в българския черноморски курорт, засили опасенията от повторение на атентатите по време на олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г., извършени от палестински терористи, при които бяха убити 11 израелски спортисти и треньори.

Един от предполагаемите терористи, издирвани от израелските агенти преди олимпийските игри, е мъж, разполагащ с американски паспорт на името на Дейвид Джеферсън, който избягал след атентата в България. Българската полиция, ЦРУ, ФБР и Интерпол се опитват да идентифицират атентатора самоубиец, който уби петима израелски туристи и българския шофьор на автобуса в Бургас при атентата, преценен от американците като "характерен" за Хизбула, пише "Сънди таймс".

По повод инфорвацията на "Сънди таймс" израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви в интервю за телевизия Си Би Ес: "Оставаме бдителни за възможността те (Иран и неговите агенти) да ни нападнат на други места, но не мога да приведа конкретни подробности. Не мога да потвърдя информациите (за терористични заплахи) по време на Олимпиадата".

По-късно в неделя висш израелски военен опроверга информация на "Сънди таймс", според която израелските разузнавателни служби саизпратили специален екип в Европа за задържането на терористи,подготвящи атентат по време на олимпийските игри в Лондон.

"Това са художествени измислици", заяви генералът отрезерва Амос Гилад, високопоставен служител в министерството наотбраната, по израелското военно радио.

"Трябва да се спазва известна мярка, известно чувство запропорции, независимо че има опити за антиизраелски атентати наИран и Хизбула в няколко страни", добави той.

"Разузнавателните служби не действат по този начин. Те неизпращат току-така наведнъж дузина агенти да търсяттерорист-фантом. Нужна е точна следа, събиране на информация,която да бъде проверена.Това е мравешки труд", обясни ген.Гилад, като уточни, че израелските служби не разполагат с конкретни сведения за възможен опит за атентат по време на олимпиадата в Лондон.

Израелският министър на отбраната Ехуд Барак, цитиран от израелското радио, също заяви днес, че няма конкретна заплаха за олимпийските игри, макар да подчерта, че разузнавателните служби са нащрек.

"Безспорно е налице оперативна бдителност преди олимпиадата. По-специално британските служби с помощта на колеги от целия свят правят всичко необходимо, за да ограничат максимално риска нещо да се случи по време на игрите", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?