Изследване установи голям ефект от ваксините на AstraZeneca и Pfizer/BioNtech

Изследване установи голям ефект от ваксините на AstraZeneca и Pfizer/BioNtech

Първата доза от ваксината AstraZeneca или Pfizer/BioNtech е намалила случаите на Covid-19 с 65 процента във Великобритания, съобщи Ройтерс.

Изследването е извършено от учени от Оксфордския университет и специалисти от министерство на здравеопазването и националната статистическа служба в период, когато във Великобритания доминира по-заразният вариант B1.1.7. Резултатите от него показват, че ваксината е еднакво ефективна при възрастните хора и тези с хронични заболявания и при младите и здравите.

Данните са от две изследвания, които са публикувани предпечатно в интернет, но още не са рецензирани от специалисти. Учените са анализирали повече от 1,6 милиона резултати от тестове, направени с проби от носа и гърлото, взети от 373 402 участници от 1 декември 2020 г. до 3 април 2021 г.

Те установиха, че 21 дена след една доза от ваксина на AstraZeneca или Pfizer/BioNtech без втора доза новите заразени намаляват с 65 процента. При симптоматичните случаи намаляването е със 74 процента, а при безсимптомните - 57 процента.

Спадът на симптоматичните случаи е още по-голям след втората доза - съответно 70 процента и 90 процента и прилича на ефекта у хората, преболедували Covid-19.

Второто изследване е анализирало нивата на антителата срещу вируса SARS-CoV-2 след една доза от двете ваксини и след две дози от препарата на Pfizer/BioNtech.

Резултатите показват малко по-ниска реакция с антитела при по-възрастните хора след една доза и от двете ваксини, но висока във всички възрастови групи след две дози от Pfizer/BioNtech.

Повече от 33 милиона души са получили първа доза от ваксина във Великобритания, а над 10 милиона - две дози.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?