ЕК е завела дело срещу AstraZeneca заради доставките на ваксини

ЕК е завела дело срещу AstraZeneca заради доставките на ваксини

Европейската комисия днес потвърди, че в петък миналата седмица е завела дело срещу производителя на ваксина срещу коронавируса AstraZeneca, предаде БТА от Брюксел.

Делото ще се води по иск за неизпълнение на предварителното споразумение за доставки на ваксината за страните от ЕС. Дружеството не успя за осигури навременно изпълнение на договора, заяви говорител на комисията.

По неговите думи искът е заведен от комисията, но е подкрепен единодушно от всички държави от ЕС. По-рано ЕК съобщи, че е предприела помирителна процедура, която не е довела до напредък.

Комисията уточни, че не се е възползвала от възможността по договор да поиска доставка на 100 милиона дози допълнително от тази ваксина. До края на март производителят е трябвало да достави на ЕС 300 милиона дози, с възможност за поръчка на допълнителни сто милиона. До края на миналия месец от AstraZeneca са доставили едва 30 милиона дози. До юли договорът предвиждаше осигуряване на още 180 милиона дози, но от дружеството са предупредили, че няма да могат да доставят повече от 70 милиона.

Междувременно ваксината на този производител бе подложена на задълбочена проверка след съобщения от държави от ЕС и от Великобритания за редки случаи на тромбози след имунизацията на пациенти. Европейската агенция по лекарствата потвърди, че вероятно има връзка между ваксината и тромбозите, които в някои случаи водят до смърт, но същевременно препоръча използването на ваксината да продължи, тъй като ползите от нея са несравнимо по-големи от евентуалните рискове.

AstraZeneca заяви днес, че правните действия на Европейския съюз срещу нея във връзка с доставките на ваксина са неоснователни и предупреди, че ще се защитава решително в съда, предаде Ройтерс.

AstraZeneca спази изцяло предварителното споразумение за покупка с Европейската комисия и енергично ще се защити в съда. Смятаме, че всеки съдебен спор е неоснователен и приветстваме тази възможност да разрешим този спор възможно най-скоро, посочва в изявление компанията.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Къде му е мястото на Бойко Борисов?