Източноевропейците спряха Тимерманс, но не получиха нищо

Фон дер Лайен няма да е по-сговорчива за проблемите със спазването на демократичните стандарти

Виктор Орбан

Източноевропейските страни останаха с празни ръце при разпределението на ключовите постове в ЕС, след като изразходваха целия си политически капитал, за да успеят да блокират номинацията на холандския социалист Франс Тимерманс за председател на изпълнителния орган - Европейската комисия, коментира агенция Ройтерс.

Като зам.-председател на досегашния състав на комисията Тимерманс дразнеше националистическите правителства на Полша и Унгария, ставайки изразител на критиките на ЕС срещу тяхната политика относно върховенството на закона и демократичните свободи. Сега той вероятно ще остане зам.-председател на следващата комисия, чийто мандат започва на 1 ноември.

Но сега никакъв представител от бившия комунистически Изток няма да оглавява нито една от ключовите институции на ЕС през следващите пет години в резултат на маратонските преговори, които демонстрираха растящите разделения в блока.

На преминалата в разпри и пазарлъци тридневна среща на върха, приключила във вторник, източноевропейците не само пропиляха шанса си да укрепят институиционалното си влияние. Те също така огорчиха по-богатите западноевропейски страни, които и без това вече са все по-недоволни от отказа им да сътрудничат по миграцията, климатичните промени и други проблеми.

"В-4 (Вишеградската четворка) се заинатиха и успяха да блокират Тимерманс заради готовността му да отстоява върховенството на закона в ЕС, - каза неназован служител от ЕС, визирайки четворката, състояща се от Полша, Унгария, Чехия и Словакия.

"Те действаха обструкционистично, постигнаха своето и сега се чувстват окрилени, въпреки че ангажиментът им към европейските ценности е под въпрос."

Фон дер Лайен няма да е по-сговорчива

Според друг дипломат, Урсула фон дер Лайен - съюзник на германската канцлерка Ангела Меркел, е малко вероятно да бъде по-сговорчива относно демократичните стандарти. Номинацията ѝ трябва да бъде утвърдена от Европейския парламент.

"Те успяха да блокират Тимерманс, но не им остана нищо друго, освен да подкрепят Фон дер Лайен, а тя няма причина да бъде мека по въпроса за върховенството на закона", каза дипломатът.

Източноевропейци не успяха да се обединят около кандидат

Няколко източноевропейци, сред които словакът Марош Шевчович и българката Кристалина Георгиева, настоящ шеф на Световната банка, бяха набелязани за една от топ позициите в ЕС, но правителствата от региона не успяха да се обединят около нито един кандидат.

Вишеградската четворка все повече се разминава с ЕС, отказвайки да помогне за приемането на бежанците, достигащи Европа, или за постигането на по-амбициозни цели по климата, с аргумента за икономическата си неподготвеност.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който обяви блокирането на Тимерманс за "важен успех", е прицел на обвинения за флиртуване с авторитаризма.

Орбан и управляващата в Полша партия "Право и справедливост" затягат контрола върху техните съдилища и съдии, медиите и научните работници, както и върху неправителствените организации.

Въпреки тревогата в Западна Европа и сред правозащитните групи, че техните действия нарушават демократичните принципи, те запазват популярност у дома благодарение на щедрите си програми за социални разходи и твърдата си линия спрямо мигрантите.

Малките страни се чувстват пренебрегнати

В. "Гардиън" от своя страна коментира, че малките страни се чувстват пренебрегнати от начина, по който бяха разпределени постовете в ЕС

Националните лидери се изолираха в конклав и после се появиха с пакет от имена, чиято връзка с гражданите на страните членки изглежда доста слаба.

След като подчертава, че изходът неизбежно е бил сложен и многостранен компромис, "Гардиън" смята за положителен факта, че двама човека от главната четворка са жени, което ще промени традиционния полов дисбаланс в евроинституциите. Негативният факт обаче е, че всички те са от западната част на континента.

Изглежда, че "стара Европа" отново владее институциите на ЕС, изключвайки страните, присъединили се по-късно.

Това вече е "културен разлом" между ранните инициатори на Европейския проект, които виждат себе си като куратори на основополагащите му идеали, и по-късно присъединилите си, които са по-подозрителни към евроинтеграцията, подчертава "Гардиън", цитиран от БТА. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?