Изтребител на НАТО доближил на "опасно" разстояние руски боинг над Кабул

Изтребител на НАТО се доближил във вторник на "опасно" разстояние до "Боинг-767" на руска авиокомпания с 285 пътници на борда в небето над Кабул, съобщиха руски медии, цитирани от Франс прес.

Според източници от въздушния транспорт, на които се позовава Интерфакс, военният самолет се доближил на 300 м до самолета на руската компания "Нордвинд", изпълняващ чартърен полет от остров Бали до уралския град Екатеринбург. Изтребителят приличал по цвят на самолетите на НАТО и се движел с включена светлинна сигнализация.

Говорител на руската агенция за гражданско въздухоплаване  "Росавиация" заяви пред в. "Комерсант", че изтребителят се доближил до руския самолет на малко по-малко от 300 м, с което задействал алармения сигнал за възможен сблъсък.

Като се позовава на руски дипломатически и военни източници, вестникът твърди, че по всяка вероятност руският самолет е станал обект на "визуален контрол" от страна на натовски изтребител.

Руски военен пилот, пожелал анонимност, потвърждава пред изданието, че е възможно изтребител да бъде вдигнат във въздуха за осъществяване на визуален контрол и да получи от командването разрешение да се доближи на 100 метра разстояние, в случай че неидентифициран самолет навлезе във въздушното пространство.

Руската авиокомпания може би не е изпълнила точно всички формалности, свързани с полета, предполага друг източник на Интерфакс.

Боингът се е приземил нормално в Екатеринбург, уточнява "Комерсант", цитиран от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?