Извергът Йозеф Фрицъл призна всичко без убийството

Извергът Йозеф Фрицъл призна всичко без убийството

Австриецът Йозеф Фрицъл, който в продължение на 24 години държа затворена в мазето на своята къща дъщеря си Елизабет и системно я изнасилва, вследствие на което тя му роди седем деца, се призна за виновен по всички отправени му обвинения – отвличане, изнасилване и кръвосмешение, с изключение на две – че е убил едното от родените от Елизабет деца, и че е извършил поробване, предадоха в понеделник световните агенции.

При огромен медиен интерес в съда в австрийския град Санкт Пьолтен започна делото срещу изверга. Трагичната история на дъщеря му, която се разкри миналата година, потресе Австрия.

73-годишният мъж се призна за виновен за изнасилване, кръвосмешение, физическо насилие и насилствена изолация. По тези обвинения според австрийското законодателство той може да получи до 15 години затвор, той като законът налага най-тежката присъда. Фрицъл отхвърли обвинението в убийство, което би му донесло доживотна присъда.

Прокуратурата смята, че Фрицъл е виновен за смъртта на едно от децата, които Елизабет му е родила. Детето починало малко след своето раждане, тъй като насилникът не е потърсил медицинска помощ. Телцето му било изгорено от бащата. Фрицъл твърди, че детето се родило мъртво.

На процеса не присъстват нито Елизабет, нито родените от нея деца от съображения за запазване в тайна на самоличността им. Показанията на жертвите с обща дължина 13 часа, са заснети на видео

Фрицъл бе ескортиран от шестима полицаи до съдебната зала и отказа да отговаря на журналистически въпроси. През цялото време в присъствието на оператори и фоторепортери той криеше лицето си, зад синя папка.

"Детството ми беше много тежко", каза 73-годишният подсъдим пред съдебна колегия от трима съдии и 8 съдебни заседатели, когато те го приканиха да разкаже за етапите от живота си. В съда Фрицъл заяви, че не е бил желано дете и майка му системно го е биела.

"Майка ми не ме е искала. Тя е била на 42 години и просто не е искала деца", сподели Фрицъл. Той разказа, че често пъти, за да избегне ударите на майка си, се е криел под шевната машина или зад камара с дърва в дома си.

Когато станал на 12 години, Фрицъл заявил на майка си, че повече няма да толерира тя да го удря. Оттогава той се превърнал за нея в Сатана, сподели подсъдимият. Той допълни, че никога не е бил близък с майка си. Фрицъл разказа, че баща му се появявал у дома от време на време.

В съда подсъдимият обаче се опита да оправдае суровостта на майка му към него. "Животът на майка ми също не беше розов. Тя е израснала във ферма и е трябвало да започне да работи от 8-годишна", каза Фрицъл.

Адвокатът на Фрицъл Рудолф Майер заяви, че клиентът му е "човешко същество, а не чудовище" и призова съдът да бъде обективен.

Очаква се присъдата да бъде произнесена до края на седмицата.  Следващите съдебни заседания по делото, което в Австрия вечее известно като "процесът на века", ще продължат при закрити врата, заради данни и детайли, които ще бъдат представени в съдебната зала и които биха могли да нанесат вреди на жертвите на Фрицъл.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят