"Известия": България тръгна "срещу течението" във визовата политика на ЕС

Известната от времето на СССР поговорка "Кокошката не е птица, България не е зад граница" може да стане валидна за руските деца, пише московското издание "Известия", цитирано от БТА. Повод за тази радваща руската държава новина е решението на българските власти за безплатни туристически визи на руски граждани под 18 години.

България еднозначно тръгна "срещу течението", като реши да облекчи визовия режим за руските граждани, пише вестникът.

Според правилата на Европейския съюз само децата под 6-годишна възраст могат да получават визи безплатно. Миналата година Брюксел сломи съпротивата на Франция, която беше последната европейска страна, предлагаща безплатни визи за руснаците на възраст под 25 години.

В условията на криза България търси начини да попълни хазната си. Защо тогава да не навлезе на пазара на туристическите услуги, като прави конкуренция на Украйна, пита реторично "Известия". С всяка изминала година руските деца получават все по-трудно достъп до курортите по крайбрежието на Крим. Освен това България все още има възможност за такава маневра - страната планира да влезе в Шенгенската зона едва през 2011 г. , допълва "Известия".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа