Изяснява се евентуално съучастие на Белгия в американската програма "Призма"

Две комисии към белгийския федерален парламент ще проверяват дали специалните служби в кралството не са съучаствали в дейността на програмата за електронно проследяване "Призма" на САЩ, съобщи агенция "Белга", цитирана от БТА.

Първоначалната молба за започването на парламентарна анкета е била внесена от организация на фламандските адвокати в Брюксел. Адвокатите се интересуват особено от възможното участие на контраразузнавателната служба Държавна сигурност в дейността на американските им колеги.

Агенцията цитира бившия депутат Хуго Ванденберге, според когото особен проблем при "Призма" представляват разузнавателните служби на Източна Европа, тъй като или не са били годни да си свършат работата и не са знаели за американския шпионаж, или са били в течение на тази дейност (но не са съобщили това на своите партньори в ЕС).

Според белгийския министър на правосъдието Анеми Тюртелбом, Държавна сигурност не може да знае методите, по които чуждите разузнавателни служби събират данни. По нейните думи белгийското контраразузнаване поддържа връзки с ЦРУ и ФБР, но не и с американската Национална агенция за сигурност, която работи по "Призма".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?