Вълна на възмущение в ЕС след публикация, че САЩ са подслушвали масово в Европа

Според данни, изнесени от Едуард Сноудън и публикувани в "Шпигел", 0.5 млн. разговора са прихващани месечно само в Германия

Агенция за национална сигурност, САЩ

САЩ следят половин милион телефонни обаждания, имейли и текстови съобщения в Германия на месец, съобщава сп. "Шпигел", като се основава на секретни документи на американското разузнаване, предаде Ройтерс, цитирана в неделя от БТА.

За извършваното от американската Агенция за национална сигурност (АНС) електронно следене в Германия вече стана известно от разкритията на бившия служител на ЦРУ и бивш консултант на АНС Едуард Сноудън. Но мащабите на тази дейност досега не бяха известни, отбелязва агенцията.

Според документа, с който "Шпигел" се е запознало, САЩ включвали Германия в категорията "третокласен" партньор и следеното там било по-силно, отколкото във всяка друга страна от ЕС, сходно по мащаби с това в Китай, Ирак или Саудитска Арабия.

"Ние можем да атакуваме сигналите на всеки третокласен чуждестранен партньор и го правим", цитира списанието пасаж от документа на АНС.

Въпросният документ показвал, че АНС е следяла телефонни обаждания, текстови съобщения, имейли и интернет чат, и съхранявала метаданните (информация за информацията), а не съдържанието, в щаба си край Вашингтон.

Списанието привежда статистика, според която АНС следи на ден до 20 милиона телефонни разговори и 10 милиона интернет комуникации в Германия. В най-натоварените дни се стигало до следенето на 60 милиона телефонни връзки.

"Шпигел" съобщава също, че във Франция САЩ следят около 2 милиона интернет данни на ден. Само Канада, Австралия, Великобритания и Нова Зеландия са нарочно изключени от шпионските атаки, уточнява списанието.

Германското списание съобщи също, че ЕС като цяло е сред "мишените" на АНС, обвинена в шпиониране на глобалните електронни комуникации в рамките на програма "Призма".

Списанието се позовава на поверителни документи, до които е получило достъп отчасти благодарение на бившия американски консултант на АНС Едуард Сноудън, който е в основата на разкритията за "Призма".

В един от документите - от 20 септември 2010 г., с гриф "строго секретно" - АНС описва как е шпионирала дипломатическото представителство на ЕС във Вашингтон. Не става дума само за микрофони, поставени в сградата, а и за проникване в компютърната мрежа, което давало възможност да се чете електронната поща и вътрешни документи.

Съобщението на "Шпигел" от събота, че АНС шпионирала представителствата на ЕС във Вашингтон и Ню Йорк, както и централата на Европейския съвет в Брюксел, предизвика буря от негодувание сред висшето ръководство на съюза, отбелязва още Ройтерс.

Германският министър на правосъдието Сабине Лойтхойcер-Шнаренбергер заяви в неделя, че твърденията за подслушване на представителствата на ЕС от американското разузнаване ѝ напомнят на "методите, използвани от враговете по време на Студената война", предадоха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

По думите на Лойтхойcер-Шнаренбергер е "непонятно, че нашите приятели в САЩ виждат европейците като врагове".

Подобна гледна точка изрази и изпълнителният секретар на парламентарната група Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в Бундестага Томас Оперман, допълва ИТАР-ТАСС.

"Държавата няма право да предприема всичко, което може да бъде осъществено от техническа гледна точка. Но изглежда, че именно с това са се занимавали САЩ, без значение дали става дума за враг или за приятел", заяви той.

Правосъдният министър призова за "незабавен и изчерпателен" отговор от правителството на САЩ във връзка с публикацията, че АНС подслушва разговорите на чиновници в ЕС и месечно следи до 500 милиона телефонни и интернет съобщения на жители на Германия.

Европейският съюз от своя страна заяви, че е отправил запитване към американските власти относно твърденията за шпиониране на европейски институции и очаква отговора им, предаде Франс прес.

Свързахме се незабавно с американските власти във Вашингтон и Брюксел и ги уведомихме за появилата се печата информация. Те казаха, че ще проверят достоверността на публикуваната информация и ще ни отговорят, посочи в комюнике Европейската комисия с уточнението, че на този етап няма да коментира повече въпроса.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц каза, че е "дълбоко обезпокоен и шокиран от твърденията за шпиониране от страна на американските власти на офисите на ЕС".

"Ако твърденията се докажат, това ще е изключително тежък проблем, който ще навреди значително на отношенията между ЕС и САЩ", каза Шулц и настоя за "пълно изясняване и експедитивно предоставяне на допълнителна информация от американскитевласти".

Според "Шпигел" американски разузнавачи са проникнали в компютърните и телефонните мрежи на три здания: представителствата на ЕС във Вашингтон и в ООН, и в брюкселската централа на Европейския съвет. В последната се свикват срещите на върха на ЕС, на които държавните и правителствени глави от съюза обсъждат и вземат ключови решения, включително в областта на икономиката и външната политика, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят