ЕС и САЩ ще обсъждат американския шпионаж във Вашингтон в понеделник

Първата среща на работната група ЕС-САЩ по въпроса за американския шпионаж ще бъде във Вашингтон в понеделник. Това съобщиха във Вилнюс президентът на Литва Далия Грибаускайте и председателят на Европейската комисия Жозе Барозу, предаде БТА от Брюксел.

Американските и европейските експерти ще обсъдят въпроса за опазването на личните данни и правото на личен живот на гражданите на ЕС. Предвижда се експертите по сигурността да заседават паралелно с работните групи, които подготвят подписването на споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ. Очаква се споразумението да получи одобрение до края на годината.

Грибаускайте коментира, че темата за американския шпионаж не би трябвало да проваля подписването на търговското споразумение и това е позицията на литовското председателство на Съвета на ЕС. По нейните думи не би следвало от САЩ да се очаква извинение за евентуалното шпиониране на помещения на институциите на ЕС от американската Агенция за национална сигурност, а обмен на ясна информация в условията на откритост.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?