Кабеларките ще се следят дистанционно за "пиратство"

Кабеларките ще се следят дистанционно за "пиратство"

Телевизионните оператори да се следят дистанционно за това какви програми предоставят на потребителите си. Целта е да се заловят тези, които включват в пакетите си програми, за които не са платили. Дистанционният контрол ще става чрез специални устройства и софтуер, които трябва да бъдат сертифицирани и одобрени от министерството на културата.

Това предвиждат промени в Закона за авторското право и сродните му права, публикувани за обществено обсъждане.

Целта е така да се подобри ефективността на контрола за "пиратско" съдържание. По закон той е в ръцете на Министерството на културата, но то не разполага с достатъчно хора и структури в страната, за да може да следи ефективно дали разпоредбите се спазват. Според мотивите към законопроекта въвеждането на дистанционен контрол ще позволи нарушенията да се хващат от отговорните за това служители, докато седят в кабинетите си в София.

Тази разпоредба ще засегне основно малките кабелни оператори, които в последните години имаха доста спорове с големите телевизии за това, че разпространяват техните канали, без да си платят за това.

"В последните години се наблюдава устойчива тенденция към масово нерегламентирано използване на телевизионно съдържание, което се отразява върху формирането на цените за краен потребител и затруднява функционирането на пазарите в условията на лоялна конкуренция. Натискът върху цените изостря силно взаимоотношенията между създателите и разпространителите на телевизионни програми, свива маржовете на печалба и се отразява негативно върху възможностите на пазарните играчи да уреждат и изплащат справедливи възнаграждения на носителите на авторски и сродни права, договаряни и събирани на колективна основа", пише в мотивите към законопроекта.

В тях се казва още, че в България около 80% от домакинствата са абонати на платена телевизионна услуга. "Това превръща нарушенията на правата на създателите на телевизионни програми и другите правоносители в масови и системни, като очакванията на заинтересования бизнес са да се постигнат устойчиви решения за контрол и превенция", пише в мотивите.

Цитира се и статистика на Комисията за регулиране на съобщенията, според която 76% от разпространителите (190 предприятия) са декларирали до 1000 абоната. Трите най-големи разпространители обявяват по над 300 000 абоната (предприятието "Булсатком" ЕАД, например, декларира 625 145 абоната), става ясно от оценката на законовите изменения.

Като потенциален риск пред ефективното въвеждане на дистанционен контрол може да се идентифицира "евентуалното успешно оспорване на резултатите от мониторинга, с оглед непредвидими изисквания към сертифицирането на използваните нови технически средства". За да се минимизира този риск, се предлага уредите и софтуерът да бъдат специално сертифицирани преди да бъдат използвани.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес