Кабинетът "Борисов" взе от Танева язовирите "Ахелой" и "Порой"

Кабинетът "Борисов" взе от Танева язовирите "Ахелой" и "Порой"

Язоврите "Ахелой" и "Порой" вече са статут на водоизточници за приоритетно питейно-битово водоснабдяване, реши в сряда правителството.Така реално се дава "зелена светлина" за изпълнение на замисъла на екоминистъра Емил Димитров - Ревизоро за осигуряване на вода от тези два язовири за Бургас. До тази развръзка се стигна след  шумен скандал от преди седмици в парламента между Ревизоро и министрите Петя Аврамова и Десислава Танева, за чието потушаване се наложи лично намесата на премиера Борисов.

Решението от сряда гласи, че имотите - публична държавна собственост, се предоставят безвъзмездно за управление на областния управител на област Бургас.

Язовирите, които досега са управлявани от Министерството на земеделието, храните и горите, ще бъдат стопанисвани и поддържани от "Водоснабдяване и канализация" ЕАД, гр. Бургас въз основа на договора за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и за предоставяне на ВиК услуги с Асоциацията по водоснабдяване и канализация в областта, на която областният управител е председател.

През уикенда министърът на околната среда съобщи, че очаква водопровода, който трябва да осиури вода от двата водоема до мрежата на Бургас ще е готов до рождения му ден - 20 февруари. Ревизоро си е поставил този срок, за да е сигурен, че "40 дни преди кампанията никой няма да използва строителството" за глупости и да е ясно, че този тръбопровод ще е завършен на време и когато се наложи на жителите на Бургас да го ползват, ще могат да го ползват.

Както Mediapool вече писа тръбопроводната връзка ще струва 60 млн. лв., които ще се осигурят от бюджета на "Българския ВиК холдинг", а ВиК Варна ще подменя своята инфраструктура по европроект.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?