Кабинетът непреклонен за учителските заплати, ще се вдигнат от 1 януари 2008 г.

Кабинетът непреклонен за учителските заплати, ще се вдигнат от 1 януари 2008 г.

Възнагражденията на преподавателите в средното образование ще бъдат увеличени от 1 януари 2008 г. и нито ден по-рано, обявиха на нарочна пресконференция в неделя премиерът Сергей Станишев, образователният министър Даниел Вълчев и министърът на финансите Пламен Орешарски. Присъстваше и министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Свиканата извънредна среща с медиите е в отговор на нарастващия натиск от страна на синдикатите за увеличение на възнагражденията в образованието от 1 октомври. Синдикатите заплашват с ефективни протестни действия, ако искането им не бъде изпълнено, а претенциите им варираха от сто процента скок преди няколко дни до двайсет на сто в неделя.

Според разчетите на правителството, които ще бъдат обсъдени на интензивни срещи със синдикатите, учителските заплати ще се повишат средно с 10% от 1 януари и с още 10% от 1 юли. Увеличението ще бъде различно за учителите според качеството на работата им, като ще варира от нула до 30%, като диференцираната добавка може да бъде средно още на два пъти по 5%.  

Парите, които ще се отпускат за вдигане на заплатите, ще са различни и за отделните учебни заведения според рейтинга им, системата на който ще се въведе от следващата година.

От юли върху заплащането отражение ще има и кариерното развитие на учителя.

С увеличението на възнагражденията през следващата година учителите ще получават над средната за бюджетната сфера заплата.  

Преди 1 юли средната учителска заплата бе 404 лв., след 1 юли с увеличението тя стана 444 лв., поясни просветният министър Даниел Вълчев. Заедно с твърдо фиксираната 13-та заплата, която се взема на три пъти през годината, разполагаемото възнаграждение след 1 юли е 472 лв.

Очаква се с увеличението догодина от 1 януари и с включена 13-та заплата възнаграждението да стане около 520 лв., като в края на мандата на правителството през 2009 г. най-добре оценените учители ще вземат над 920 лева, каза и премиерът Сергей Станишев.

Според него синдикатите са участвали в изработването на бюджета за тази година, одобрили са го и трябва да са наясно, че ако искат от октомври вдигане на учителските заплати, трябва да посочат от кой друг сектор да се вземат пари за него. Ако трябваше да качим заплатите със 100%, както профсъюзите искат, са нужни 1 млрд. лв., каза той.

От своя страна председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева коментира по-късно пред БНР, че посочените от министрите числа за учителските заплати в момента са некоректни. Към 1 юли средната брутна заплата на преподавателите е била 340.85 лв., каза тя. Според нея и 10-те процента увеличение от 1 юли не е валидно за всички, защото вече действа диференцираното заплащане, а и изненадващо учителите, които през летните месеци са били в отпуск, са получили известие, че ще вземат увеличението си от 1 септември, защото то не засягало месеците в отпуск.

Пред медиите Станишев предупреди синдикатите да не предявяват прекомерни искания, защото още не е минало националното синдикално преброяване и представителността на някои от тях може да се окаже съмнителна.

Премиерът посочи още, че пари за образование ще се дават само срещу резултати и обвърза повишаването на доходите на заетите в него с вдигане на качеството му.

Данък „образование” за запълване на финансовите дупки в системата?

В бюджета за догодина ще бъде заложен по-голям процент от брутния вътрешен продукт за образование, каза още премиерът. Тази година за образование са дадени 4.2% от брутния вътрешен продукт (БВП), догодина и процентът, и номиналната сума ще бъдат по-големи, като образованието ще е единствената сфера, която ще получи повече пари спрямо тази година.

От своя страна синдикатите искат 5% от БВП за образование догодина.

Да се помисли дали да не се въведе и своего рода данък „образование”, каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който подчерта, че идеята за такъв данък е негова и не ангажира с нея правителството. Такъв данък може да има само след широко допитване до хората, каза Димитров, като напомни, че българите винаги са плащали, за да изучат децата си, дори когато не са имали държава.

Идеята на Димитров за данък „образование” бе срещната сдържано от участващите в пресконференцията министри и от премиера Станишев.

Споделяне

Още от България