Управляващи и опозиция се разбрали

Кабинетът "Орешарски" ще поработи още малко, но в оставка

Кабинетът "Орешарски" ще поработи още малко, но в оставка
Правителството на Пламен Орешарски ще продължи да работи и през следващите седмици, но като кабинет в оставка, научи Mediapool от свои източници сред управляващите.
Според тях най-вероятно министър-председателят ще подаде оставка във вторник след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, свикан от президента Росен Плевнелиев за консултации по предсрочния парламентарен вот, след като вече има готовност на управляващите да си тръгнат, но спорен остава въпросът кога да се проведат изборите.
 
По неофициална информация целта на управляващите, която се приема до голяма степен и от опозиционната партия ГЕРБ, е след консултациите при държавния глава премиерът да депозира оставката си в парламента. Планът е известно време след това Народното събрание да не бъде разпускано, а правителството да работи в оставка.
Когато до уговорената дата за провеждането на предсрочните избори останат два месеца вече парламентът ще бъде разпуснат, а президентът ще назначи служебен кабинет и в уреченото време ще се състои вотът.
 
Същото се случи миналото лято, когато премиерът Бойко Борисов подаде оставка на 20 февруари, а парламентът се разпусна на 13 март. Дотогава кобинетът на ГЕРБ работи в оставка. 
 
В петък сутринта за такъв сценарий намекна зам.-председателят на парламента Мая Манолова в ефира на Нова телевизия. Тя обясни, че кабинетът "Орешарски" ще работи до "точно два месеца преди предсрочния вот". По думите ѝ е допустимо правителството да работи в оставка. 
 
Източници от БСП обясняват, че това е най-щадящият за държавата вариант, а в  четвъртък председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева призова Народното събрание да работи по приоритети, съгласувани при държавния глава, което също може да се тълкува като съгласие парламентът да продължи работата си още няколко седмици. 
Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?