Кабинетът решава за удължаване на извънредната обстановка до края на септември

Прокуратурата започва разследване срещу ексшефовете на болницата в Добрич

Кабинетът решава за удължаване на извънредната обстановка до края на септември

Правителството ще реши в сряда дали да удължи с още един месец извънредната епидемична обстановка.

Към момента срокът изтича в края на август. Министърът на здравеопазването е внесъл искане за удължаването ѝ до края на септември. Засега не се планират нови мерки при условие, че се запази тенденцията от последните две седмици, през които се отчита спад на заболелите. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. д-р Константин Ангелов във Варна, където се срещна с екипа на Регионалната здравна инспекция, както и с директори на болници в областта.

Той определи като грозна лъжа твърденията, че маските на открито отново стават задължителни през есента.

Според министъра здравната ни система е подготвена и ще издържи на сериозно завишаване на заболелите.

Прокуратурата започва разследване срещу ексшефовете на болницата в Добрич

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че започват разследване срещу бившото ръководство на болницата в Добрич за евентуално престъпление за нарушаване на правилата и мерките против разпространението на коронавируса. Това съобщи административният ръководител на Окръжната прокуратура в Добрич Радослав Бухчев на пресконференция.

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) извърши проверка на болницата в Добрич след сигнал на лекар-ординатор, че поради неадекватните действия на изпълнителния директор на болницата в лечебното заведение се създава опасност от тотално разпространение на Covid-19.

Проверката на РЗИ е показала, че на един и същ етаж се настаняват пациенти със съмнение за инфекцията и такива, които вече имат положителен тест. Един и същи медицински персонал обслужвал и едните, и другите пациенти. До асансьорите в болницата достъп са имали и граждани, които са носели храна на своите заболели близки, каза окръжният прокурор.

РЗИ е издала предписание за обособяване на помещение в старата сграда на болницата за лечение на хора с коронавирусна инфекция, но болничното ръководство отказало да изпълни указанието с мотива, че не разполага с достатъчно медицински персонал.

РЗИ вече си взаимодейства с новото ръководство на болницата за реорганизация на медицинската дейност и пребазиране на леглата за болни от Covid-19.

Предишното ръководство на болницата в Добрич беше сменено по искане на здравния министър Костадин Ангелов след бум на заразените в областта. Болницата беше останала без достатъчно медицински персонал, нямаше дори инфекционист.

От понеделник достъпът до многопрофилната болница в Добрич за външни лица е забранен.

Координационен център във варненската болница "Света Марина"

От сряда във Варна ще заработи координационен център, който ще бъде разположен в Инфекциозната клиника към Университетската болница "Света Марина", която се намира на територията на Окръжна болница, каза здравният министър при посещението си в морския град.

"Всяка една линейка, която пристигне с пациент, който има нужда от лечение, ще се преценява на място от дежурния инфекционист. Той ще разпределя този пациент към кое болнично заведение да бъде насочен за лечение", обясни проф. д-р Ангелов.

"При увеличаване на пациентите имаме готовност да настаняваме пациенти в МБАЛ - Девня и в "Еврохоспитал", допълни той.

Министър Ангелов изнесе и актуалните данни за обстановката с коронавируса във Варненска област. До момента са регистрирани 1167 положителни на Covid-19 пациенти, като излекувани са 697, а починалите - 27. В болнични заведения са настанени 44 пациенти от областта, а заедно с тези от други области те са 64.

Двама дома за възрастни хора във Варна имаше разпространение на вируса. Установените случаи на коронавирус в дом "Св. Георги" са 94, като 9 от положителните проби са били на персонала. При направените контролни тестове всички от персонала са с отрицателни проби, а при потребителите само 9 са положителни, но те са в добро състояние. Починалите са шестима.

В другия дом за възрастни - "Гергана", от 124-ма настанени 22-ма са били с положителни теста, а след контролните само трима са положителни. При персонала трима са били с положителни тестове, но след контролните проби те вече са с отрицателни.

Министърът информира още, че ще бъде осигурена плазма от София за лекарката с Covid-19, която е болницата в средно тежко общо състояние с дихателна недостатъчност.

Споделяне

Още от България