Кабинетът се отчете с "добри" новини – великденски бонуси за пенсионери

Обеща още по-ниски такси за бизнеса, но все пак призова да не чакаме чудеса

За първия месец работа служебният кабинет реши да се отчете с "добри" новини – великденска добавка от 40 лева за близо 1.3 млн. пенсионери и въвеждане на лимит на таксите за вписванията, което все още не е факт, но предстои да се случи.

"2001 година, когато прекрачих в голямата политика, един ваш колега ме зашлеви със следната фраза: "Добрата новина не е новина". Няма да го забравя. Оттогава минаха 16 години и ми се струва, че вече не е съвсем така и има вестници, които обръщат внимание и на добрите новини." С тези думи служебният премиер Огнян Герджиков започна прегледа на "добрите" неща, направени от правителството за един месец.

Призован да прояви малко самокритичност, Герджиков каза, че "България действително не стои добре на картата на Европа", но "не очаквате от нас за два месеца и половина да направим чудеса".

Служебният премиер призова да не бъдем "само и единствено черногледи", защото "не сме най-корумпираната страна".

Герджиков допусна, че някой може да оспори резултатите от изборите на 26 март или да не може да се състави стабилен кабинет и да управлява по-дълго, "освен ако президентът не назначи друг премиер".

Ако след март няма редовно правителство, то служебното ще назначи еврокомисар, защото това не е добре за България, заяви още Герджиков.

Бюджетът ще отпусне 51 млн. лв. за великденски добавки на пенсионери

Първата добра новина се оказа осигуряването на добавка от 40 лв. за Великден към най-ниските пенсии, които са под линията на бедност от 314 лв. Добавки ще получат над 1.29 млн. пенсионери. Това ще коства на бюджета около 51 млн. лв.

Служебният премиер мотивира решението с това, че пенсионните добавки за Великден се превърнаха в традиция през последните години, а освен това бюджетът може да си ги позволи поради добрите финансови резултати за първите два месеца на годината.

"Ако не го бяхме направили, щяхме да сме обвинени, че сме немощно правителство. Щяхме да получим много по-големи упреци, ако не бяхме решили за тези добавки. Още повече, че бюджетът го позволява... Би било престъпление към българския народ, при тези резултати, да не се дадат великденските добавки", каза Герджиков.

Втора добра новина – действия в посока облекчаване на бизнеса

Като втора "добра" новина премиерът посочи действия на служебната власт в посока облекчаване на бизнеса, който е "затормозен от административни и бюрократични пречки и от фискални тежести".

За целта ще се въведе лимит на таксите за вписванията, които в момента действат като "скрити данъци", каза Герджиков. Той уточни, че постановлението е подготвено и предстои да бъде прието. Не стана ясно обаче с колко ще бъдат намалени тези такси и какъв ще бъде икономическият им ефект.

"Водим се страна с благоприятен данъчен режим, с нисък корпоративен данък, обаче погледнато от дълбочина се вижда, че финансовите тежести върху бизнеса са твърде по-големи и то идват най-често по пътя на таксите. Таксата трябва да бъде оправдана от гледна точка на разходите, които се правят за вписванията в съответните регистри. Констатирахме, че този принцип е нарушен", мотивира Герджиков бъдещата промяна на таксите по вписванията.

Възможно е изборите да бъдат оспорени

Служебният премиер заяви, че няма да се изненада, ако парламентарните избори на 26 март бъдат атакувани поради липсата на машинно гласуване. "Има Конституционен съд, който ще реши дали има или няма нарушение на изборните правила", каза Герджиков.

Той посочи, че служебното правителство е било поставено пред "свършен факт" за машинното гласуване: "За краткото време, с което разполагаме, не можахме да осъществим обществена поръчка, която да бъде с положителен резултат. Лично аз не виждам пречка гласуването да стане с хартиени бюлетини и на 26 март".

Според него, за да бъде касиран вотът, трябва да се установи, че българските граждани не са могли да упражнят правото си на глас и че изборите не са били честни и демократични.

Именно провеждането на честни избори, без измами и купуване на гласове, бе посочено от Герджиков като първостепенен приоритет на правителството му, назначено от президента Румен Радев преди месец.

Премиерът не изключва, с оглед на резултатите от изборите, да не може да бъде съставен своевременно кабинет и "да се влезе в една спирала, което никак няма да е добре за никого". Нагласата е служебният кабинет да има живот два месеца и половина или три, но независимо от това какво ще се случи, "ще изпълняваме задълженията си докрай, освен ако президентът Румен Радев не реши да назначи нов служебен кабинет", каза Герджиков.

И малко самокритичност

Призован да прояви малко самокритичност Герджиков каза, че "България действително не стои добре на картата на Европа".

"Предполагам, че не очаквате от нас за два месеца и половина да направим чудеса. В началото на мандата ни се опитахме да направим анализ на завареното. Не отива на служебния кабинет да има за основна задача да намира всичките безобразия през годините назад. Те започват още прехода", оправда се Герджиков.

Но "не можем да бъдем само и единствено черногледи", защото, ако се погледне какво е било през 1990-1997 г., когато средната заплата е била 8-9 долара и сега ще види, че това е едно развитие, допълни той.

Освен постната и разочароваща "ревизия" на обществените поръчки на кабинета "Борисов 2", през изтеклия месец временната власт предприе уволнения на областни управители, директори на болници, главния секретар на МВР, началника на отбраната и маса началници в различни министерства и агенции. Голяма част от новоназначените кадри са свързани с БСП, с кабинета "Орешарски" или партията на Герджиков НДСВ, която навремето управлява в коалиция с БСП и ДПС. В много от случаите не бяха посочени конкретни мотиви за рокадите. Всичко това създаде усещане за дежа вю – служебният кабинет на издигнатия от опозицията президент разчиства терена от кадри на управлявалата досега партия, за да облекчи евентуална трансформация на властта след изборите.

Споделяне

Още по темата

Още от България