Герджиков: Има сигнали, че са тръгнали емисарите с торбите да купуват гласове

Постъпили са и данни за злоупотреба с пари при санирането

Има сигнали и за купуване на гласове от Северозападна България, съобщи служебният премиер Огнян Герджиков.

"Всяка седмица събирам МВР, всички служби, за да се отчитат всяка седмица какво става – проверки по места, мобилизации. Това е една от амбициите ни - да направим едни честни и прозрачни демократични избори, доколкото е възможно. Много съм амбициран да покажем, че можем да осъществим такива избори. До мен вече стигат сигнали, че на места са тръгнали емисарите с торбите. Съответните служби са информирани и инструктирани. Превантивната дейност вече е налице. Важното е да се създаде обстановка на нетърпимост към такива изключително зловредни и срамящи България практики, каза премиерът в неделя пред БНР.

Той повтори мнението си, че липсата на машинно гласуване не може опорочи изборите: "Основното е дали изборите ще бъдат проведени прозрачно, честно и демократично. Дали се гласува чрез машини или така както досега сме гласували - това не може да бъде решаващо. Ако някой реши да оспори изборите заради това, че няма машини, то има орган който се произнася - това е Конституционният съд. Вътрешното ми убеждение е, че те ще се произнесат, че няма да има опорочаване на изборите".

Служебният премиер съобщи още, че е получил сигнали за нарушения при изпълнение на Националната програма за саниране: "Става дума за злоупотреба с парични средства. Изключително некачествени материали се влагат на завишени цени. За всичко това ще бъдат сезирани съответните органи".

Той оправда и предприетите кадрови промени по високите етажи на властта.

"Защо смятате, че е нещо нередно да бъде назначен началник на Генералния щаб при положение, че към момента нямаше такъв? Имаше временно изпълняващ длъжността", каза Герджиков и повтори думите на президента Румен Радев, с чийто указ стана промяната, че "никой не е абониран за властта".

"Тези нови назначения, в сведенията, които имам, те се справят чудесно с работата си", коментира той.

По повод смените на заместник-директори на няколко областни полицейски управления, проф. Герджиков пак каза, че това са решения на министъра на вътрешните работи с оглед осигуряването на демократични и честни избори. Премиерът обаче уточни, че не става дума за извършени престъпления: "Всеки министър има вече поглед върху своята област и когато се предлага съответната смяна, аз нямам никакво основание да се възпротивя".

Герджиков даде да се разбере, че чистката е към приключване: "Надявам се да не се налагат още смени, тъй като вече мина достатъчно време с оглед на това, че кадрово трябва нещата да изглеждат достатъчно ясни. Тук-таме нещо ако се наложи още, но ми се струва, че този процес вече е приключил".

Служебният премиер каза, че с президента Радев са "постигнали съгласие следното – до изборите няма да излъчим еврокомисар, но след изборите, ако не може веднага да се състави кабинет, тогава вече не трябва да се чака и трябва да излъчим български еврокомисар. Ако се състави правителство, тогава нека редовният кабинет да направи това".

Изненадам съм защо в предишния кабинет тогава не направиха необходимото да излъчат еврокомисар. Имаха 3 месеца да направят това, но не го, коментира той.

Служебният премиер съобщи, че се предвижда съвместно заседание на част от българския с румънския кабинет, за да се обсъдят част от двустранните отношения, както и проблемите, свързани с еврочленството ни: "Това вероятно ще се осъществи в първите дни на месец април. Планираме го да стане на самата река Дунав на един кораб".

Герджиков, който в началото на седмица отчете "добрите неща", свършени в първия месец от мандата на служебния кабинет, повтори, че се гордее с предложението за намаляване на фискалната тежест за бизнеса. Подготвено е постановление за намаляване на таксите в Агенцията по вписванията.

"Таксите не бяха съобразени с разходите, които са необходими за съответното действие и се получаваха в много големи диспропорции едни скрити данъци. Това ще бъде една свежа глътка въздух особено за дребния и средния бизнес, тъй като действително там се реализираха едни приходи не съвсем коректно", каза Герджиков и допълни: "В момента една работна група прави нещо също много полезно за намаляване на бюрократичните пречки. За да не трябва да обикаляте от гише на гише като цветарка за едно нещо, а просто с едно подаване на заявление в една служба, да е задължение на държавната администрация да извърши всичко необходимо и накрая да получите резултата, към който се стремите".

Още по темата
Още от България