Кабинетът смени арестувания шеф на ДАБЧ с основния свидетел срещу него

Димитър Владимиров. Сн.: БГНЕС

Досегашният зам.-шеф на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Димитър Владимиров временно поема ръководството на агенцията, реши правителството в понеделник.

Рокадата се налага с отстраняването на досегашния директор Петър Харалампиев, арестуван преди седмица по подозрения в корупционна афера при издаването на удостоверения за български произход.

Владимиров ще поеме ръководството на ДАБЧ до избирането на неин титулярен директор, уточняват от правителствената информационна служба. Любопитен момент е, че именно досегашният заместник на Харалампиев е и основен свидетел по делото срещу него и другите трима обвиняеми.

Миналата седмица разследващите обявиха, че Владимиров е бил наясно със схемата за подкупи, чрез която масово са издавани удостоверения за български произход. Според обясненията на зам.-главния прокурор Иван Гешев и наблюдаващият делото за ДАБЧ обвинител Ангел Кънев, заместникът на Харалмпиев обаче не бил част от корупционната афера и бил заобикалян от колегите си.

Така и не стана ясно обаче, ако Владимиров е знаел за събираните подкупи, защо не е сигнализирал разследващите. По думите на Гешев въпросното разследване тръгва по информация от полицията в Кюстендил.

Споделяне

Още по темата

Още от България